Gjuha Esselen

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Esselen lang.png

Esselen ishte gjuha e Essel e vogël (ose vetë-përcaktuar Huelel) Komb, i cili aboriginally zënë Bregun Qendror malor të Kalifornisë, menjëherë në jug të Monterey (Shaul 1995). Ishte ndoshta një gjuhës e izoluar, ndonëse është përfshirë si pjesë e propozimit hipotetik Hokan.[1]

Esselen mund të ketë qenë gjuha e parë në Kaliforni që të zhduket. Megjithëse u fol nga shumë prej të konvertuarve të hershëm në Misionin Karmel, përdorimi i saj ra me shpejtësi gjatë periudhës hispanike. Shumë pak informacion mbi fjalorin dhe gramatikën e Esselen mbeti përtej listave të disa fjalëve dhe një katekizëm të shkurtër dygjuhësor (për një përmbledhje shih Mithun 1999: 411-413 dhe Golla 2011: 114). Nga fillimi i shekullit të 20-të, të dhënat e vetme mbi Esselen që hetuesit, si Kroeber dhe Harrington mund të mblidhnin, ishin disa fjalë që u kujtuan nga folësit e gjuhëve të tjera indiane në zonë.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë gjithë s. XVIII Esselen ishin të detyruar për t'u bashkuar me "Misiones" Spanish Kaliforni (Carmelo Soledad, San Antonio o San Carlos), ku ata u pagëzuan dhe skllavëruan, besuar edhe për sëmundje të tilla si fruthi apo sifilis . Grupe të vogla ikën në male ku mbijetuan deri në mesin e shekullit të nëntëmbëdhjetë. Konsiderohet se rreth vitit 1840 kultura Esselen ishte zhdukur. Gjuha, e cila nuk transmetohej më nga prindërit tek fëmijët, ndoqi të njëjtën rrugë disa dekada më vonë. Megjithatë, Isabel Meadows, i cili vdiq në vitin 1939, konsiderohet personi i fundit që mund të shprehet në Esselen.

Para genocidit spanjoll ata ende jetonin në luginën e lumit Karmel dhe në malet Santa Lucia. Ata u ndanë në pesë grupe të dallueshme: Excelen, Eslenajan, Ekheajan, Imunajan dhe Aspasniahan. The esselen ishin ndoshta shumëgjuhësore dhe me siguri dygjuhësh, por flisnin fluide apo Costano. Të dyja gjuhët u përkasin familjeve të ndryshme, por shumë të "kontaminuara" sepse ata ndanë praktikisht të njëjtin territor dhe dogana.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Golla, Victor.. 2011. Gjuhët indiane të Kalifornisë. Universiteti i Kalifornisë Shtypi.