Gjuha Hattic

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hattic (Hattian) ishte një agglutinative jo-indo-evropiane[1][2] gjuhë e folur nga Hattics në Azinë e Vogël në mes të 3 dhe 2 mijëvjeçarit para Krishtit. Dijetarët e quajnë gjuhën "Hattic" për ta dalluar atë nga Hiteu, gjuha indo-evropiane e Perandorisë Hite.[3]

Formati "Hiteut" në gjuhën angleze vjen nga Heth Biblike, ndoshta i lidhur me përcaktimet e zakonshme asiriane dhe egjiptiane të "Tokës së Hatëve" (Khatti) në perëndim të Eufratit. Nuk dihet se çka folësit amtare të "hattili" e quajnë gjuhën e tyre.

Zemra e gjuhës më të vjetër të provuar të Anatolisë, para ardhjes së folësve Hitej, shkonin nga Hattusa, më pas i quajtur "Hattus", drejt veriut deri në Nerik. Qytete të tjera të përmendura në Hattic përfshijnë Tuhumiyara dhe Tissaruliya. Gjuha Hitej e pushtoi Hattusin nga Kaneshi në jug të saj në shekullin e 18 para Krishtit. Ata eventualisht zhyteshin ose zëvendësuan folësit Hattic (Hattians) por ruanin emrin Hatti për rajonin.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Kevin James, A Mystery in Clay: Codes, Languages, and a Journey Through Time to the Last Ice Age, p.148, AuthorHouse, 2009: "They called themselves Hattie, and spoke a non-Indo-European language called Hattic."
  2. ^ The New Encyclopædia Britannica, Vol. 22, p.593: "The non-Indo-European Hattic is an agglutinative language ..."
  3. ^ Hattian – Britannica Online Encyclopedia