Jump to content

Gjuha Itonama

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Itonama është një Gjuhë e izoluar e vdekur si gjuhë ne ditet e sotme e folur në ultësirat amazoniane të Bolivisë veri-lindore. Greenberg (1987) klasifikimin e Itonama si Paezan, një nën-degë e Macro-Chibchan, mbetet e pambështetur dhe Itonama vazhdon të konsiderohet si një gjuhë e izoluar ose e paklasifikuar.

Morfologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Itonama është një gjuhë polysynthetic, folje-fillestare me një sistem shtrirjes akuzues së bashku me një nënsistër inversi në klauzolat e pavarura dhe shtrirje të drejtpërdrejtë akuzuese në klauzolat e varur.

Morfologjia nominale nuk ka rrëfimin e rasteve dhe shtesat dhe kështu është më e thjeshtë se morfologjia verbale (e cila përfshin, ndër të tjera, inkorporimin e trupit dhe lokacionin, drejtuesit, evidentials, klasifikuesit verbal).[1]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Crevels, M. Who did what to whom in Magdalena. p. 3.