Gjuha Kusunda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kusunda (Kusanda) është një gjuhë e izoluar që flitet nga një grusht njerëzish në Nepalin perëndimor dhe qëndror. Ajo është përshkruar vetëm kohët e fundit në çdo hollësi.

Për dekada me radhë gjuha Kusunda mendohej të ishte në prag të zhdukjes, me pak shpresë për ta njohur atë mirë. Materiali i vogël që mund të mblidhej nga kujtimet e folësve të mëparshëm, sugjeronte që gjuha ishte një gjuhë e izoluar, por pa shumë dëshmi u klasifikua e ngjajshme me gjuhët fqinje Tibeto-Burmane. Megjithatë, në vitin 2004 u sollën në Katmandu tre Kusundas, Gyani Maya Sen, Prem Bahadur Shahi dhe Kamala Singh[1] për ndihmë me dokumentet e shtetësisë. Atje anëtarët e Universitetit Tribhuvan zbuluan se njëri prej tyre ishte një folës i rrjedhshëm i gjuhës. Disa prej të afërmve të saj u zbuluan gjithashtu që ishin të rrjedhshëm. Tani dihet se ka të paktën shtatë ose tetë folës të rrjedhshëm të gjuhës, më i riu në të tridhjetat. Megjithatë, gjuha është e zymtë, pa fëmijë që e mësojnë atë, pasi të gjithë folësit e Kusundës janë martuar jashtë përkatësisë së tyre etnike.

Watters (2005) publikoi një përshkrimin gramatikor mesatar të gjuhës, plus fjalor, i cili tregon se Kusunda është me të vërtetë një gjuhë izoluar, jo vetëm gjenealogjik, por edhe leksik, gramatikor dhe fonologjikisht i dallueshëm nga fqinjët e saj. Duket se Kusunda është një mbetje e gjuhëve të folura në Indinë veriore para fluksit të popujve Tibeto-Burman dhe Indo-Iraniane, megjithatë nuk është klasifikuar si një Munda ose një gjuhë Dravidian. Shih gjithashtu Burushaski, Nihali dhe (potencialisht) substratin e gjuhës Vedda për gjuhët e tjera indiane të cilat nuk bien në kategoritë kryesore të Indo-Europian, Dravidian, Tibeto-Burman dhe Australasian.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Rana, B.K. (2004-10-12). "Kusunda language does not fall in any family: Study" Arkivuar 10 dhjetor 2012 tek Archive.today. email with pasted news article. Himalayan News Service, Lalitpur, 2004-10-10 Marrë 2007-09-12.