Gjuha Movima

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Movima është një gjuhë që flitet rreth 1,400 (gati gjysmën) e Movimës, një grup amerikanësh vendas që banon në rajonin e Llanos de Moxos të Amazon Bolivisë, në Bolivinë verilindore. Konsiderohet si një gjuhë e izoluar, pasi nuk është provuar të jetë i lidhur me ndonjë gjuhë tjetër.[1]

Fonologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Movima ka pesë zanore :

Titulli Fronti Qëndror Prapa
Afer i u
I mesit e o
Hapur a

e / dhe / o / më shumë ngjajnë [ɛ] dhe [ɔ], respektivisht, se sa zanoret e afërta [e] dhe [o]. Zanoret kanë një dallim gjatësi fonemike, edhe pse disa procode procesi mund të zgjasin zanoret e shkurtra të shkurtra. Movima nuk ka ton.[2]

Bashkëtingëlloret e Movimas
  Buzor Alveolar tingull qiellzor Velar Glottal
Qendror Anësor Qartë Lab.
Hundor m n          
Stop Pulmonic p t   k (ɡ)  
implosive ɓ ɗ          
fërkimore (f) β s ɬ       h
Approximant     l j w  
Dredhje   r          

Plosive / p / është realizuar si [p] në fillimin e rrokjeve, por si [pʔᵐ] (e cila është në kontrast me fonemën e thjeshtë hundës / m /) në koka. Në mënyrë të ngjashme, / t / dhe / k / janë realizuar si [tʔⁿ] dhe [ʔɤ] (dmth., Si një ndalesë glottal me një lirim vokale), respektivisht, në kallamin e rrokjeve. Në fjalët vokale-fillestare dhe midis zanoreve ngjitur, shfaqet një ndalesë epitetike glottal.

Fonemët / f / dhe / ɡ / janë të pranishme vetëm në huazimet spanjolle.

Morfologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Movima, përbërja dhe inkorporimi janë procese derivative produktive. Reduplication dhe affixation, duke përfshirë disa procese (të tilla si marker irrealis (k) a ') që ngjajnë infixation, janë gjithashtu të zakonshme. Shembuj tipikë të zbutjes, të tilla si numri, rasti, koha, humor dhe aspekti, nuk janë detyrueshëm të shënuara në Movima.[3] Shumë procese derivative mund të aplikohen në një fjalë të vetme Movima. Morphemi i njëjtë mund të shfaqet shumë herë në një fjalë në këtë mënyrë, për shembull, tikoy-na-poj-na "Unë bëj X vras Y."

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ wals.info Atlasi Botëror i Strukturave të Gjuhëve Online. Marrë 2008-10-24.
  2. ^ "WALS – Movima"World Atlas of Language Structures Online. Retrieved 2008-10-24.
  3. ^ "A grammar of Movima" Radboud Universiteit Nijmegen. Marrë 2008-10-22.