Gjuha Páez

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Páez (gjithashtu Paez, Paes, autori Nasha Yuwe 'gjuha NASA' është duke u përdorur gjithnjë e më shumë) është një gjuhë e izoluar e Kolumbisë e folur nga populli Páez. Etnologu vlerëson 71,400 deri 83,300 folës, duke përfshirë 40,000 monolingual, nga një popullsi etnike prej 140,000.

Është folur nga bashkësia e dytë më e madhe kolumbiane, Páez, në veri të Departamentit të Cauca, në Kolumbinë jugperëndimore. Megjithatë, njerëzit duhet të lëviznin në departamentet e tjera të Kolumbi si Huila, Tolima dhe Valle del Cauca.[1]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse shumë gjuhë indigjene kolumbiane janë zhdukur që nga koha koloniale, në Kolumbi ka ende mbi 60 gjuhë, të klasifikuara në 10 familje gjuhësore: Chibcha, Arawak, Caribe, Quichua, Tukano, Guahibo, Maku-Puinave, Witoto-Bora, Sáliba Choco. Aktualisht, familja Chibcha ka gjuhë nga Santa Marta: Arhuaco, kogui, Wiwa, Tunebo, Motilone, Chimila dhe Cuna, por besohet se Nasha Yuwe ishte pjesë e familjes Chibcha.

Bujqësia është baza e ekonomisë së popullit dhe kështu ata kanë luftuar për të zgjeruar fushat e tyre. Me zgjerimin territorial, ata mund të përhapnin gjuhën e tyre. Për shembull, folësit e Nasa Yuwe mund të zhvillojnë së fundmi kulturën e tyre në lindje dhe në perëndim të vendbanimit të tyre.

Gjuha është rrezikuar për shumë shekuj. Kërcënimi i parë kundër gjuhës ishte në shekullin e 17-të, me vendosjen e Spanjollëve për arsim në Kolumbi.

Në shekullin e 20-të, njerëzit besonin se Nasa Yuwe kishte rrënjë nga Chibcha, por gjuha e mëparshme konsiderohet tani një gjuhë e izoluar. Gjithashtu, në fshatrat e Páezit, ka shumë grupe të Guambianos që lejojnë krijimin e disa varianteve gjuhësore dhe dygjuhësisë.

Në arsim, Nasa Yuwe u shtyp nga kultura dominuese, e cila kërkonte që ata të bëheshin shtetas kolumbianë. Shkollimi ishte pjesërisht për të civilizuar indigjenët; fëmijët që flisnin në gjuhën e tyre amtare janë ndëshkuar siç janë duke u detyruar të gjunjëzohen me drithëra për orë të tëra. Kështu, njerëzit u detyruan të shmangin gjuhën e tyre amtare.[2]

Rivitalizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me Ligjin e Përgjithshëm të Arsimit, etnoedukimi është mundësia e edukimit për grupet etnike, por arsimi duhet të lidhet me kulturën, traditat, gjuhën dhe elementët vendas të grupeve etnike. Për të arritur qëllimin për t'u dhënë rëndësi gjuhëve indigjene, është e rëndësishme të sigurohet që gjeneratat e ardhshme indigjene të ruajnë dhe të mësojnë gjuhët që nuk kanë privilegje sociale në shoqërinë kolumbiane. Kështu, ishte e nevojshme të zbatohej broshura dhe materiale përmbajtje origjinale në gjuhë të ndryshme.

Edhe pse qeveria propozoi futjen e arsimimit të gjuhëve amtare në disa komunitete, ruajtja e gjuhëve dhe identiteteve është lënë pas dore. Është e rëndësishme të ringjallet gjuha sepse është pjesë e identitetit të shumë njerëzve që nuk janë konsideruar pjesë e shoqërisë kolumbiane.

Hapi i parë është që mësuesit vendas të njohin të gjitha aspektet akademike dhe aspektet socio-kulturore të grupit etnik. E ardhshme është krijimi i një fushate për të promovuar rëndësinë e gjuhës në një komunitet pakicë për të ruajtur identitetin. Qëllimi i fushatës është përforcimi i përdorimit të gjuhës në mjedisin arsimor dhe mjedisin familjar, sepse ato janë kontaktet e para dhe më me influencë të fëmijëve. Hapi i fundit është promovimi i projektit për t'u përdorur me gjuhët e tjera të rrezikuara të vendit tonë dhe për t'i rigjallëruar ato. Gjithashtu, është e nevojshme të krijohet një ndërgjegje në pjesën tjetër të shoqërisë për të shmangur margjinalizimin e njerëzve që flasin këto gjuhë amtare.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^  Páez at Ethnologue (18th ed., 2015)
  2. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Páez".Glottolog 3.0.Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History.