Gjuha Siuslav

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Siuslaw / saɪjuːslɑː / ishte gjuha e njerëzve Siuslaw dhe Umpqua Ulët (Kuitsh) njerëzit e Oregon. Është i njohur edhe si Umpqua Ulët; Upper Umpqua (ose thjesht Umpqua) ishte një gjuhë Athabaskan. Gjuha Siuslaw kishte dy dialekte: dialektin Siuslaw dhe dialektin Kuitsh (Quich).[1]

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dokumentacioni përbëhet nga një fjalor prej 12 faqesh nga James Owen Dorsey, tre muaj punë në terren nga Leo J. Frachtenberg në vitin 1911 me një folës amtare jo-anglishtfolës dhe burri i saj Alsean (i cili e foli atë si gjuhë e dytë), një listë fjalësh prej rreth 150 fjalësh të marra nga Melville Jacobs në vitin 1935 në punën me folësin e Ulët Umpqua Hank Johnson, një incizim audio i folësit Siuslaw Spencer Scott nga 1941, qindra faqe shënimesh nga John Peabody Harrington në 1942 bazuar në intervistat me disa folës amë, audio regjistrimet e fjalorit nga Morris Swadesh në vitin 1953. Frachtenberg (1914, 1922) dhe Hymes (1966) janë botime të bazuara në materialet e tyre.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, eds. (2017). "Siuslaw"Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History.