Jump to content

Gjuha Taiap

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjuha Taiap (e quajtur edhe Gapun, pas emrit të fshatit në të cilin është folur) është një gjuhë e izoluar e rrezikuar, e folur nga rreth njëqind njerëz në Provincën e Sepik të Papua Guinesë së Re. Ajo u zëvendësua nga gjuha kombëtare dhe lingua franca Tok Pisin.

Europiani i parë që do të dëgjonte Taiap ishte një misionar gjerman në 1938. Gjuha nuk u studiua nga gjuhëtarët deri në vitet 1970 për shkak të paarritshmërisë së rajonit. Edhe pse Donald Laycock (1973) e vendosi Taiap në familjen e tij të gjuhës Sepik Ramu, struktura dhe fjalori i saj do të ishin unike për atë familje, dhe Ross (2005) nuk gjeti prova që gjuha të jetë e lidhur me ndonjë gjuhë të Guinesë së Re. Shkalla e tanishme e Taiap-it është pothuajse e njëjtë me atë që kishte qenë një ishull në det të hapur 6000 vjet më parë, në përputhje me idenë se Taiap është një izolim gjuhësor.[1]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Taiap at Ethnologue (18th ed., 2015)