Gjuha Vagiman

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Vagiman (gjithashtu i shkruar Wageman, Wakiman, Wogeman, Wakaman)[1] është një gjuhë indigjene gati e zhdukur e Australisë e folur nga më pak se 10 veta[2] në dhe rreth Pishave Creek, në Rajonin Katherine të Territorit Verior.

Gjuha e Wagiman është e dukshme brenda gjuhësisë për sistemin kompleks të morfologjisë verbale, e cila mbetet nën hetime, posedimi i një pjese të rrallë të gjuhës që quhet mbulesë, predikat e tij komplekse dhe aftësia e tij për të folur në mënyrë produktive.

Wagiman pritet të zhduket brenda gjysmës së parë të shekullit, pasi gjenerata më e re e njerëzve Wagiman nuk flasin aspak Wagiman dhe kuptojnë shumë pak.[3]

Gjuha dhe folësit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wagiman është një gjuhë e izoluar.[4] Ishte një herë e supozuar të ishte një anëtar i familjes ngjitur Gunwinyguan që shtrihej nga Arnhem Land, në të gjithë Kakadu National Park dhe në jug të Katherine, megjithatë, pati një debat të konsiderueshëm në lidhje me statusin e Wagiman brenda familjes Gunwinyguan.

Wagiman është gjuha stërgjyshore e popullit Wagiman, australianët Aboriginalë, toka tradicionale e të cilëve, përpara kolonizimit, u zgjeruan për qindra kilometra katrorë nga autostrada Stuart, në të gjithë pellgun e Mid Daly dhe përgjatë lumit Daly. Toka është shumë pjellore dhe e ujitur mirë, dhe përmban një numër të stacioneve të bagëtive, në të cilat shumë anëtarë të grupit etnik përdorën për të punuar. Këto stacione përfshijnë Claravale, Dorisvale, Jindare, Oolloo dhe Douglas.

Rajoni gjuhësor kufizohet me Waray në veri, Mayali (Gunwinygu) dhe Jawoyn në lindje, Wardaman dhe Jaminjung në jug, dhe Murrinh-Patha, Ngan'giwumirri dhe Malak Malak në perëndim. Para kolonizimit, tokat përreth Pishave Creek, që shtrihen në veri të Creek Brock, ishin tradicionalisht të lidhura me një grup tjetër gjuhësh që tani është zhdukur, që besohet të ketë qenë Wulwulam.[5]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Carrington, L., & Triffitt, G. (1999: 266)
  2. ^ Gordon, R. G., Jr. (2005)
  3. ^ Cook, A.R. (1987: 17-19)
  4. ^ Bowern, C. (2011)
  5. ^ Harvey, M. (2003: 295-97)