Gjuha Yuracare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Yuracaré (Yurakaré, Yurakar, Yuraçare, Yurçare, Yuracar, Yurakare, Yurujuré, Yurujare) është një gjuhë e izoluar i Bolivisë qendrore në departamentet e Cochabamba dhe Beni, të folura nga njerëzit e Yuracare.

Ka rreth 2.500 folës. Këto numra janë në rënie pasi brezat e rinj nuk mësojnë më gjuhën.[1]

Yuracare është dokumentuar me një gramatikë të bazuar në një dorëshkrim të vjetër misionar nga de la Cueva (Adam 1893). Gjuha është duke u studiuar nga Rik van Gijn. Një grant për grantin e gjuhës së rrezikuar u dha për një projekt fjalor të Yuracare-spanjisht / spanjisht-yuracaré në 2005.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^  Documentation of Endangered Languages