Gjuha akadiane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gjuha akadiane është një gjuhë e zhdukur e semitikës që flitej në Mesopotaminë e lashtë (Akad, Asiria, Isini, Larsha dhe Babylonia) nga shekulli i 30 para Krishtit deri në zëvendësimin e saj gradual nga Arameja Lindore e ndikuar nga Akadika midis Mesopotamianëve midis shekullit të 8 para Krishtit dhe zhdukjes së tij përfundimtare nga shekulli i 1 deri në shekullin e 3 pas Krishtit.[1][2]

Kjo është gjuha më e hershme e pohuar semite,[3] dhe përdorën sistemin e shkrimit kuneiform, i cili u përdor fillimisht për të shkruar sumerin (që është një gjuhë e izoluar) e palidhur dhe e zhdukur. Akadiksi u emërua pas qytetit të Akadit, një qendër e madhe e qytetërimit mesopotamian gjatë Perandorisë Akadiane (2334-2154 para Krishtit), por vetë gjuha paraprin themelimin e Akadit për shumë shekuj, duke u vulosur së pari në shekullin e 29 para Krishtit.

Ndikimi i ndërsjellë midis sumerianëve dhe akadanëve i detyroi studiuesit të përshkruanin gjuhët si spërkatje.[3] Emrat e vërtetë të Akadanëve u vërtetuan së pari në tekste sumeriane nga mesi i shekullit të 3-të para erës sonë[3]. Prej gjysmës së dytë të mijëvjeçarit të tretë para Krishtit (rreth vitit 2500 pes), shfaqen tekste të shkruara plotësisht në Akadanë. Qindra mijëra tekste dhe fragmente të tekstit janë gërmuar deri më sot, duke mbuluar një traditë të madhe tekstuale të tregimeve mitologjike, teksteve ligjore, punimeve shkencore, korrespondencës, ngjarjeve politike dhe ushtarake dhe shumë shembujve të tjerë. Deri në mijëvjeçarin e dytë para erës sonë, në Asirinë dhe në Babiloni, të njohura si asiriane dhe babilonase, ishin përdorur dy forma të ndryshme të gjuhës.

Për shekuj me radhë, Akadika ishte gjuha amtare në vendet Mesopotamike si Asiria dhe Babilonia. Për shkak të fuqisë së perandorive të ndryshme Mesopotamiane, të tilla si Perandoria Akadiane, Perandoria e Vjetër Asiriane, Perandoria Babylonian dhe Perandoria e Mesme Asiriane, Akadian u bë Lingua franca e pjesës më të madhe të Lindjes së Afërt Lindore. Sidoqoftë, ajo filloi të binte gjatë Perandorisë Neo-Asiriane rreth shekullit VIII para Krishtit, duke u margjinalizuar nga aramaishtja gjatë sundimit të Tiglath-Pileser III. Nga periudha helenistike, gjuha ishte kryesisht e mbyllur për studiuesit dhe priftërinjtë që punonin në tempuj në Asirinë dhe Babiloninë.

Dokumenti i fundit akademik kuneiform i njohur daton që nga shekulli i 1 pas Krishtit. Neo-Mandaiku i folur nga Mandeans i Irakut dhe Iranit dhe Asirian Neo-Aramaik i folur nga populli asirian i Irakut verior, Turqia juglindore, Siria verilindore dhe Irani veriperëndimor janë dy nga pak gjuhët moderne Semitike që përmbajnë disa fjalorë akadianë dhe karakteristika gramatikore [4][5][6] Akadika është një gjuhë e ndërlikuar me raste gramatikore; dhe si gjuhë semite, ajo ka karakteristika gramatike shumë të ngjashme me ato që gjenden në arabishten klasike. Gjithashtu, ashtu si të gjitha gjuhët semite, Akadski përdor sistemin e rrënjve konsonantal.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Black, Jeremy A.; George, Andrew; Postgate, J. N. (2000-01-01). A Concise Dictionary of Akkadian. Otto Harrassowitz Verlag. p. 10. ISBN 9783447042642.
  2. ^ John Huehnergard & Christopher Woods, "Akkadian and Eblaite", The Cambridge Encyclopedia of the World's Ancient Languages. Ed. Roger D. Woodard (2004, Cambridge) Pages 218-280
  3. ^ a b c John Huehnergard and Christopher Woods, "Akkadian and Eblaite", in Roger D. Woodard, ed.,The Ancient Languages of Mesopotamia, Egypt and Aksum, Cambridge University Press, 2008, p.83
  4. ^ Marckham Geller, "The Last Wedge"
  5. ^ Müller-Kessler, Christa (July 20, 2009). "Mandaeans v. Mandaic Language". Encyclopædia Iranica(online 2012 ed.).
  6. ^ Zeitschrift für Assyriologie und vorderasitische Archäologie 86 (1997): 43–95.