Gjuha alemaniko-gjermane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Gjuha alemnniko-gjermane)
Jump to navigation Jump to search
Alemanik

Alemannisch
Flitët në Zvicra: gjithë pjesa gjermanofolëse.

Gjermania: shumica e Baden-Württemberg dhe Suabia bavareze. Austria: Vorarlberg dhe disa pjesë të Tirolit. Lihtenshtajn: të gjithë vendin. Franca: shumica e Alsas. Italia: disa pjesë të Luginës Aosta dhe Piemonte veriore Venezuela: Alemán Coloniero

Folësit
Përgjithshëm 7,162,000 (2004–2012)
Taksonomia
Filogjeneza Indo-evropiane
 Gjermanike
  Perendimore gjermanike
   E larta Gjermane
    E epërme
     Alemnnik
Shkrimi Shkrimi latin
Kodet e klasifikimit
ISO 639-2 gsw
ISO 639-3 Në mënyra të ndryshme:

gct – Colonia Tovar gsw – Swiss German dhe Alsatian swg – Swabian wae – Walser

Glottolog alem1243
Zona tradicionale e shpërndarjes e dialektit perëndimor të Gjermanisë së Epërme (= Alemannic) në shekullin e nëntëmbëdhjetë dhe të njëzetë

Zona tradicionale e shpërndarjes e dialektit perëndimor të Gjermanisë së Epërme (= Alemannic) në shekullin e nëntëmbëdhjetë dhe të njëzetë

Alemanik (Gjermanisht: Alemannisch) është një grup dialektish të degës së Gjermanishtes së Epërmefamiljes gjermane të gjuhës. Emri rrjedh nga aleanca e lashtë gjermane e fiseve të njohura si Alemanni ("të gjithë njerëzit")[1]

Shpërndarja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dialektet almanike fliten nga rreth 10 milion njerëz në tetë vende:

  • Zvicra: të gjitha pjesët gjermanofolëse të vendit
  • Gjermania: qendra dhe në jug të Baden-Württemberg, rrethin e Suabisë të Bavarisë
  • Austria: Vorarlberg, Reutte Qarkut Tirol
  • Lihtenshtajn: të gjithë vendin
  • Franca: Rajoni Alsace (dialekti alsas)
  • Italia: Gressoney-La-Trinité, Gressoney-Saint-Jean, Issime, Alagna Valsesia dhe Rimella, në disa fshatra të tjera pothuajse të zhdukur
  • Venezuela: Colonia Tovar (dialekti Colonia Tovar)
  • Shtetet e Bashkuara: Allen County, Indiana nga Amish atje dhe gjithashtu në vendbanimet e tyre vajza në Indiana dhe në shtetet e tjera të SHBA.

Statusi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Alemannika përbëhet nga një vazhdimësi dialektesh, nga Alemannikja më e lartë e folur në jug malor deri në Suabinë në veri relativisht të sheshtë, me më shumë karakteristika të gjermanishtes standarde, më larg veriut.

Disa linguistë dhe organizata që dallojnë ndërmjet gjuhëve dhe dialekteve kryesisht në bazë të kuptueshmërisë reciproke, si SIL International dhe UNESCO, përshkruajnë Alemannic si një nga disa gjuhë të pavarura. ISO 639-3 dallon katër gjuhë: gsw (gjermanisht gjermanisht), swg (gjermanisht gjermanisht), wae (Walser gjermanisht) dhe gct (Alemán Coloniero, folur që nga viti 1843 në Venezuelë).

Në këtë nivel, dallimi midis një gjuhe dhe një dialekt shpesh konsiderohet një çështje kulturore dhe politike, pjesërisht për shkak se gjuhëtarët nuk kanë arritur të bien dakord mbi një standard të qartë. Standardi gjerman përdoret në formë të shkruar dhe gojarisht në kontekste formale, në të gjithë rajonet që flasin albanianisht (me përjashtim të Alsas, ku përdoren francezët ose dialekti alsasit i Alemannicit), dhe varietetet almanike në përgjithësi konsiderohen dialekte gjermane (më saktë, një grup dialektesh brenda Gjermanisë së Epërme) dhe jo gjuhë të veçanta.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Jordioechsler (5 Nëntor 2013). "Alemannic German and other features of language".Wordpress. Arkivuar nga the original në 10 Shtator 2017