Gjuha e Cofanit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Gjuha e Cofan (gjithashtu Kofan ose Kofane, autom: A'ingae) është gjuha e popullit Cofán, një grup indigjen i lindur në krahinën Sucumbíos në verilindje të Ekuadorit dhe Kolumbisë Jugore.[1]

Ndërsa Cofán është një gjuhë e rrezikuar, ajo klasifikohet si një gjuhë në zhvillim me 1400 deri në 2400 folës.[2] Ka dy lloje të Cofán: Aguarico (folur në Ekuador) dhe San Miguel (folur kryesisht në Kolumbi). Përafërsisht 60% e folësve të Cofanit në Ekuador janë të shkolluar në gjuhën e tyre.[3]

Përdorimi i Cofán në Ekuador është i lidhur me gjuhën në dokumentet e të drejtave të pronësisë mbi tokën dhe në qasjen dygjuhësore në gjuhën në shkolla. Në Kolumbi, Cofan është më i rrezikuar për shkak të luftës, zhvendosjes dhe martesës.

Klasifikimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Cofan është një gjuhë e izoluar. Disa studiues pohojnë se Cofán nuk është klasifikuar në një familje gjuhësore. Gjuha paraqet disa ngjashmëri leksikore me Chibchan, një gjuhë gjeografikisht fqinje. Megjithatë, dëshmi e ndikimit leksikor Chibchan në Cofán nuk provon ndonjë marrëdhënie gjenetike midis dy gjuhëve.

Gramatika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rendi i Fjalës në Cofán është kryesisht i lirë dhe fleksibël dhe ndikohet nga faktorë pragmatikë. (Co) klauzolat vartëse, megjithatë, kanë një preferencë të fortë për t'u predikuar.[4]

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Fischer, R. W. (2007). "Clause linkage in Cofán (A'ingae), a language of the Ecuadorian-Colombian border region".
  2. ^ Gijn, Rik van; Haude, Katharina; Muysken, Pieter (2011-04-29). Subordination in Native South American Languages. John Benjamins Publishing.ISBN 9789027287090.
  3. ^ "Cofán". Ethnologue. Retrieved 2017-08-23
  4. ^ Fisher, Raphael; Hengeveld, Kees. "Cofán (A'ingae)". Gjuhët amazoniane: Një doracak ndërkombëtar. Berlini: de Gruyter Mouton.