Jump to content

Gjuha e Irantxe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Irantxe (Iranxe, Iranshe), i njohur gjithashtu si Münkü (Mlikü), është një gjuhë amerikane vendase që flitet në Mato GrossoBrazilit, nga rreth 200 vetë. Në përgjithësi, mbeten të paklasifikuara për shkak të mungesës së të dhënave. Përshkrimet më të fundit e trajtojnë atë si një Gjuhë e izoluar, duke thënë se "nuk ka ngjashmëri me familjet e tjera gjuhësore" (Arruda 2003), edhe pse kjo nuk mund të bazohet në të dhëna të reja (Monserrat 2010).

250 Irantxe (Iránxe, Iranche, Manoki, Munku) janë asimiluar kryesisht në kulturën braziliane. Shumica janë portugez-foles dhe folësit e Irantxe janë mbi 50 vjeç. Megjithatë, një grup grindjesh, Mkyki (Mynky, Munkü, Munku, Menku, Kenku, Myy) u zhvendosën për të asimiluar dhe u izoluan deri në vitin 1971. Që nga viti 2003, në fshatin Mërkky kishte 38 njerëz, por jo të gjitha ishin Mikkeky etnik, dhe të tjerët ishin portugez-foles. Monserrat (2010) është një gramatikë e rishikuar.

Fonologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Montserrat paraqet një sërë ndalimesh të palatalizuara. Për disa arsye, megjithatë, recensues D'Angelis (2011) sugjeron këto janë thjesht / Cj / sekuenca.

m n
p t k ʔ
s h
w l~r j

/ m / është mundësisht [mb] fjalë fillimisht, veçanërisht në mesin e Irantxe: muhu [mbuhu], mjehy [mbjɛhɨ]. / s / është shqiptuar [ʃ] para / j /. [r] dhe [l] janë në ndryshim të lirë.

Ka 28 zanore: Shtatë cilësitë, / të gjitha janë të gjata, të shkurtra dhe të hundës. Schwa, megjithatë, zëvendëson me / ɛ / me shumë fjalë.

Syllables mund të jetë CjVC, edhe pse fjalët nuk mund të përfundojnë në një konsonant. Roli i tonit nuk është i qartë.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]