Jump to content

Gjuha kumane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Cuman (ISO 639-3: qwm) ishte një turk gjuha e folur nga Cumans dhe ishte i ngjashëm me e sotme Crimean Tatar language. Kjo është dokumentuar në disa punime mesjetare, duke përfshirë kodikun Cumanicus.

Cumanet qenë një popullsi nomade që jetonin në steppes të Evropës Lindore, në veri të Detit të Zi para se të Golden Horde. Shumë Cumans ishin të përfshirë në popujt turq të tjerë duke përfshirë Crimean Tatars, Karachays, dhe Kumyks. Gjuha e Cuman u quajt e vdekur në fillim të shekullit 17. Në rajonin e Cumania në Hungari, e cila ishte fundit kështjellë e saj.