Jump to content

Gjuha romançe

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Romansh
RajoniGraubünden
Familje gjuhësore
Default
  • Gjuha romançe
Statusi zyrtar
Gjuhë zyrtare në
Zvicra, Lihtenshtajni
Kodet gjuhësore
ISO 639-1rm
ISO 639-2roh
ISO 639-3
ELPRomansch

Gjuha romançe është gjuhë e cila flitet në Zvicrën juglindore në Graubünden. Kjo gjuhë flitet që nga viti 1938 dhe u bë gjuhë zyrtare së bashku me gjermanishten, frëngjishten dhe italishten.

Gjuha romançe është gjuhë pasardhës i gjuhës latine, kjo gjuhë ndahet në pesë dialekte, secila dialekt e ka formën e shkrimit të vetë.

Dialektet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Historical distribution of the dialects of Romansh
Dialekti i gjuhë romançe, gjermane, italiane në Grison.
  Sursilvan
  Tuatschin
  Sutsilvan
  Surmiran
  Putèr
  Vallader
  Jauer

Dialektet perëndimor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1. Sursilvan i nxjerrë nga emri e regjionit Surselva, që do të thotë: fjala sur dmth lartë dhe selva që do të thotë pyll. Është gjuhë e përhapur në regjionin Surselva me 17.897 folës. Kjo gjuhë flitet në Rhein perëndimore.

Gjuha qëndrore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2. Sutsilva (suts 'poshtë' dhe selva 'pyll') flitet në Rhein lindore. Është gjuhë e përhapur me 1.111 folës.

3. Surmiran (sur 'lartë' dhe miran 'mur') flitet në Surmeira/Oberhalbstein në Gelgia dhe luginën Albula. Sutsilvan dhe Surmiran nganjëherë referohet si gjuhë qendërore (romançe).

Gjuha lindore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

4. Puter flitet në Engidan në Zernez perëndimore, poashtu në regjionin e Bernina Pass. Është gjuhë e përhapur me 5.497 folës.

5. Vallader flitet Engadinën e ulët (Engiadina Bassa) dhe në Val Müstair midis Martina dhe Zernez. Është gjuhë e dytë e përhapur me 6.448 folës.

6. Jauer flitet në Val Müstair. Është e ngjajshme me dialektin Vallader dhe Puter. Sipas vitit 2000, Jauer ka 1.400 folës.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]