Godwin, Earl of Wessex

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Godwin

Godwin of Wessex ( Old English  ;rr. 1001 – 15 prill 1053) ishte një fisnik anglez që u bë një nga kontet më të fuqishëm në Angli nën mbretin danez Cnut the Great (Mbreti i Anglisë nga 1016 deri ne 1035) dhe pasardhësve të tij. Cnut e bëri Godwinin Kontin e pare te Wessex ( rr. 1020 ). Godwin ishte babai i mbretit Harold II (r. janar- tetor 1066) dhe Edith nga Wessex, e cila në 1045 u martua me Mbretin Eduard Rrefimtar (r. 1042-1066).

Ngritja në pushtet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Godwin lindi rr. 1001, me gjasë në Sussex . Babai i Godwin ishte ndoshta Wulfnoth Cild, i cili ishte një banor i Sussex . Origjina e tij është e panjohur, por 'Fëmija' (i shkruar gjithashtu Cild) është e lidhur me 'I riu' ose 'Junior' dhe sot lidhet me një formë trashëgimie. Në vitin 1009 Wulfnoth u akuzua për krime të panjohura në një grumbullim të flotës së Æthelred the Unready dhe iku me 20 anije; anijet e dërguara për ta ndjekur u shkatërruan në një stuhi. Godwin ishte ndoshta një adhurues i djalit të madh të Æthelred, Æthelstan, i cili i la atij një pasuri,kur ai vdiq në 1014.Kjo pronë në Compton, Sussex, dikur i përkiste babait të Godwin. Edhe pse tani mendohet gjithmonë si i lidhur me Wessex-in,Godwin ndoshta ishte rritur në Sussex, jo në Wessex dhe ndoshta ishte një vendas i Sussex.