Jump to content

Golden retriever

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Golden Retriever.

Golden Retriever është një racë skoceze e qenve retriever me madhësi mesatare. Karakterizohet nga një natyrë e butë dhe e dashur dhe një pallto e artë e mrekullueshme. Zakonisht mbahet si kafshë shtëpiake dhe është ndër racat më të regjistruara në disa vende perëndimore. Është një konkurrent i shpeshtë në shfaqjet e qenve dhe provat e bindjes; përdoret gjithashtu si qen fshatar, dhe mund të trajnohet për përdorim si qen udhërrëfyes.

Raca u krijua nga Sir Dudley Marjoribanks në pasurinë e tij skoceze Guisachan në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë. Ai kryqëzoi Retrievers të veshur me rrafsh me Tweed Spaniels Water, me disa infuzione të tjera të Red Setter, Labrador Retriever dhe Bloodhound. Raca u njoh nga Klubi i Kennelit në vitin 1913, dhe gjatë periudhës ndërmjet luftërave u përhap në shumë pjesë të botës.