Grabitja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Plaçkitës që sulmojnë një grup udhëtarësh, nga Jacques Courtois.

Grabitja është krimi i marrjes ose përpjekjes për të marrë ndonjë gjë me vlerë me anë të forcës, kërcënimit të forcës ose përdorimit të frikës. Sipas të drejtës zakonore, grabitja përkufizohet si marrja e pasurisë së tjetrit, me qëllim për t'i privuar përgjithmonë personit atë pasuri, me anë të forcës ose frikës; pra është një vjedhje ose vjedhje e kryer me një sulm. Përkufizimet e sakta të veprës penale mund të ndryshojnë ndërmjet juridiksioneve. Grabitja dallohet nga format e tjera të vjedhjes (të tilla si vjedhja me vjedhje, vjedhja e dyqaneve, vjedhja e xhepave ose vjedhja e makinave) nga natyra e saj e qenësishme e dhunshme (një krim i dhunshëm); ndërsa shumë forma më të vogla të vjedhjes dënohen si kundërvajtje, grabitja është gjithmonë një krim në juridiksionet që bëjnë dallimin midis të dyjave. Sipas ligjit anglez, shumica e formave të vjedhjes gjykohen në çdo mënyrë, ndërsa grabitja gjykohet vetëm me aktakuzë. Fjala "rob" erdhi në frëngjisht nga fjalët latine të vonë (p.sh., deraubare) me origjinë gjermanike, nga gjermanishtja e zakonshme raub "vjedhje".

Ndër llojet e grabitjes janë grabitja me armë, e cila përfshin përdorimin e një arme dhe grabitja e rëndë, kur dikush sjell me vete një armë vdekjeprurëse ose diçka që duket si një armë vdekjeprurëse. Grabitja ose grabitja në autostradë ndodh jashtë ose në një vend publik si trotuar, rrugë ose parking. Vjedhja e makinës është akti i vjedhjes së një makine nga një viktimë me dhunë. Zhvatja është kërcënimi për të bërë diçka të paligjshme, ose oferta për të mos bërë diçka të paligjshme, në rast se mallrat nuk jepen, kryesisht duke përdorur fjalë në vend të veprimeve.

Zhargoni kriminal për grabitje përfshin "blagging" (grabitje me armë, zakonisht të një banke) ose "ngjitje" (që rrjedh nga urdhri verbal për objektivat e grabitjes për të ngritur duart në ajër) dhe "avull" (grabitje e organizuar në nëntokë). sistemet e trenave).

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vjedhja, Krimi, Ligji.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]