Jump to content

Grabitqari kulminant

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Luani është macja e dytë më e madhe në botë dhe shërben si një grabitqar tokësor në Afrikë.

Grabitqari kulminant, i njohur gjithashtu si grabitqari kryesor, është një grabitqar në krye të një zinxhiri ushqimor, pa grabitqarët e vet natyrorë.

Grabitqarët Apex zakonisht përcaktohen në aspektin e dinamikës trofike, që do të thotë se ata zënë nivelet më të larta trofike. Zinxhirët ushqimorë janë shpesh shumë më të shkurtër në tokë, zakonisht të kufizuar për të qenë konsumatorë dytësorë - për shembull, ujqërit prenë kryesisht barngrënësit e mëdhenj (konsumatorët kryesorë), të cilët hanë bimë (prodhuesit kryesorë). Koncepti i grabitqarit kulmor zbatohet në menaxhimin, ruajtjen dhe ekoturizmin e kafshëve të egra.

Grabitqarët Apex kanë një histori të gjatë evolucionare, që daton të paktën në periudhën Kambriane kur kafshë të tilla si Anomalocaris dominonin detet.

Njerëzit kanë ndërvepruar për shumë shekuj me grabitqarët e kulmit, duke përfshirë ujkun, zogjtë grabitqarë dhe kormoranët për të gjuajtur përkatësisht kafshët e gjahut, zogjtë dhe peshqit. Kohët e fundit, njerëzit kanë filluar të ndërveprojnë me grabitqarët e majës në mënyra të reja. Këto përfshijnë ndërveprimet nëpërmjet ekoturizmit, si p.sh. me peshkaqenin tigër, dhe përmes përpjekjeve për rihapje, siç është rifutja e propozuar e rrëqebullit iberik.