Graffiti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shkrimi Graffiti

Graffiti është shkrim ose vizatim që është i shtrembëruar , gërvishtur , ose i mbuluar në mënyrë të paligjshme në një mur apo sipërfaqe të tjera të një vendi publik. Graffiti fillon nga shkrimi i thjeshtë i fjaleve për të përpunuar pikturat murale, dhe ka ekzistuar që nga kohët e lashta , me shembuj që daton në Egjiptin e vjetër , Greqinë antike, dhe Perandorisë romake.

Në kohët moderne, ngjyra (sidomos ngjyra llak) dhe stilolapsa janë bërë materialet e përdorur si mbishkrime më të shpeshta të Graffiti-t. Në shumë vende, të shënuarit ose të vizatuarit në prona pa pëlqimin e pronarit të pronës konsiderohet prishje dhe vandalizëm, e cila është një krim i dënueshëm.

Graffiti mund të shpreh mesazhe shoqërore dhe politike dhe një zhanër të ndryshëm të shprehjes artistike është i bazuar në stilet e vizatimit Graffiti me ngjyrë. Brenda kulturës Hip Hop, Graffiti ka evoluar së bashku me muzikën Hip Hop, b- boying, dhe elemente të tjera. Duke mos pasur lidhje me Graffiti-n Hip Hop, bandat përdornin formën e tyre të grafiteve për të shënuar territorin ose të shërbejë si tregues i aktiviteteve të përzier me bandat.

Kontradiktat që rrethojnë Graffiti-n vazhdon të krijojë mosmarrëveshje në mesin e zyrtarëve të qytetit, të zbatimit të ligjit, dhe shkrimtarëve të cilët dëshirojnë të shfaqin dhe të vlerësojmë punën në vende publike. Ka shumë lloje të ndryshme dhe stilet e grafiteve dhe kjo është një formë e shpejtë e zhvillimit të artit, vlera e të cilit është kontestuar shumë dhe fyer nga shumë autoritete, në të njejtën kohë edhe subjekt i mbrojtjes, nganjëherë brenda të njëjtit juridiksion (pushtet).