Jump to content

Granulocite bazofile

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Granulocite bazofile

Granulocietet bazofile janë pjesëza të gjakut që ju takon leukocitëve. Ato përmbajnë një numër të madh të granulave jo të rregullta, ndër tjerash përmbajnë Histamina si dhe Heparinin. Në pasqyrën e gjakut ato përmbëjnë vetëm (< 2 %). Bazofilet janë granulocite që prodhohen dhe vijnë prej palcës së ashtit. Aktivizimi i qelizës imunologjike, të cilat përmbajnë receptorë IgE, mund të shpiej deri tek një reaksion i menjëhershëm alergjik, siç është Rhinitis. Një aktivizim sistematik i kësaj qelizeje (pra aktivizim në tërë trupin) mund të shpiej deri tek shok-anafilatik. Tek shumëzimi i granulociteve bazofile në gjak mund të vij deri tek sëmundjet mieloproliferative, veçanërisht leukemi mielotike kronike.