Grup etnikogjuhësor

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një grup etnolinguistik (ose grup etniko-gjuhësor) është një grup që është i unifikuar nga një etnitet dhe gjuhë e përbashkët. Shumica e grupeve etnike kanë gjuhën e tyre.[1][2] Pavarësisht kësaj, termi shpesh përdoret për të theksuar kur gjuha është një bazë e rëndësishme për grupin etnik, veçanërisht kur bëhet fjalë për fqinjët e saj.[1]

Një koncept qendror në studimin gjuhësor të grupeve etnolinguistike është vitaliteti etnolinguistik, aftësia e gjuhës dhe etnisë së grupit për të mbështetur.[3] Një grup etnolinguistik që nuk ka vitalitet të tillë nuk ka gjasa të mbijetojë si një entitet i veçantë. Faktorët që ndikojnë në vitalitetin etnolinguistik janë demografia, kontrolli institucional dhe statusi (përfshirë faktorët e planifikimit gjuhësor).

Lexo më shumë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Lamy, Paul. "Language and ethnolinguistic identity: The bilingualism question." International Journal of the Sociology of Language 1979.20 (1979): 23-36.
  • Sachdev, Itesh, and Richard Y. Bourhis. "Language and social identification." Social identity theory: Constructive and critical advances 211 (1990): 229.
  • Giles, Howard, Richard Y. Bourhis, and Donald M. Taylor. "Towards a theory of language in ethnic group relations." Language, ethnicity and intergroup relations 307348 (1977).
  • Bourhis, Richard Y. "Language in ethnic interaction: A social psychological approach." Language and ethnic relations (1979): 117-141.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Fishman, Joshua A.; García, Ofelia (2010).Handbook of Language and Ethnic Identity. Oxford University Press. p. 12. ISBN 9780195374926.
  2. ^ Holloman, Regina E.; Arutiunov, Serghei A. (1978-01-01). Perspectives on Ethnicity. Walter de Gruyter. p. 244. ISBN 9783110807707.
  3. ^ Bourhis, R.Y.; Barrette, G. (2006). "Ethnolinguistic Vitality". Encyclopedia of Language & Linguistics. pp. 246–249.