Grupet e gjakut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kompatibiliteti i grupeve të gjakut

Grupet e gjakut për herë të parë u përshkruan në vitin 1901 nga Karl Landsteiner, ku dhe ai për këtë mori çmimin Nobel në vitin 1930, në lëmin e mjekësisë. Është një prej grupeve më të rëndësishme të gjakut, gjatë tranfuzionit të gjakut. Gjaku ndahet në katër grupe: A, B, AB dhe 0. Ekzistojnë dhe nëngrupe siç janë:(A1, A2; A1B, A2B) dhe varianta tjetër p.sh.: A3, Ax; dhe të fundit A0 dhe A4). Gjatë tranfuzionit të gjakut, grupi 0 mund te ju jep gjithëve gjak, kurse pranon vetem nga grupi 0. Ndërsa grupi AB merr prej të gjithve dhe i jep vetëm grupit AB, kurse A mund të jep A dhe AB, dhe merr nga 0 dhe A, kurse B i jep B dhe AB kurse merr nga B dhe O.