Jump to content

Gruri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gruri është një bari i kultivuar gjerësisht për farën e saj, një kokërr drithi që është një ushqim i gjerë në botë. Ka shumë lloje gruri të cilat së bashku përbëjnë gjini Triticum; më i rritur gjerësisht është gruri i zakonshëm (T. aestivum).

Të dhënat arkeologjike sugjerojnë se gruri u kultivua së pari në rajonet e Gjysmëhënës së Plleshme rreth vitit 9600 pes. Botanikisht, kerneli i grurit është një lloj fruti i quajtur caryopsis.

Gruri në Grashticë
Korrja e Grurit

Gruri rritet më shumë se çdo kulture tjetër (220.4 milion hektarë, 2014).[1] Tregtia botërore në grurë është më e madhe se për të gjitha kulturat e tjera të kombinuara.[2] Në 2016, prodhimi botëror i grurit ishte 749 milion ton,[3] duke e bërë atë drithërat e dytë më të prodhuar pas misrit.[3][4] Që nga vitet 1960, prodhimi botëror i grurit dhe kulturave të tjera të grurit është trefishuar dhe pritet të rritet më tej në mes të shekullit të 21-të. Kërkesa globale për grurë po rritet për shkak të vetive unike të viscoelastic dhe ngjitës të proteinave gluten, të cilat lehtësojnë prodhimin e ushqimeve të përpunuara, konsumi i të cilëve po rritet si rezultat i procesit të industrializimit në mbarë botën dhe perëndimizimit të dietës.

Në Kosovë kultivohet në një sasi shumë të madhe.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Crops/World Total/Wheat/Area Harvested/2014 (pick list)". United Nations, Food and Agriculture Organization, Statistics Division (FAOSTAT). 2014.
  2. ^ Curtis; Rajaraman; MacPherson (2002). "Bread Wheat". Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  3. ^ a b "World food situation: FAO cereal supply and demand brief". Rome, Italy: United Nations, Food and Agriculture Organization.
  4. ^ "Crops/World Total/Wheat/Production Quantity/2014 (pick list)". United Nations, Food and Agriculture Organization, Statistics Division (FAOSTAT). 2014.