Guaskat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ekziston një numër i madh i llojeve të guaskave,të cilat gjithashtu bëjnë pjesë në butakë dhe jetojnë në dete dhe ujëra tokësore.Guaskat kanë trup te butë,në të cilin koka nuk ndahet qartë.Trupi i tyre ka simetri dyanësore dhe është i mbështjelltë me dy kapakë.

Shputa e guaskës ka formë sopate,me të cilin shtaza lëviz.Guaskta shumohen ne menyre seksuale;sekset jane te ndara,por ka edhe forma hermafrodite.Shumica e guaskave zhvillohen permes larves qepallzore,e cila eshte e ngjashme me larven e kermillit te detit.Guaska kae rendesi te madhe ekonomike,ngase kane mish kualitativ.Mish te tille kane,ta zeme,midhja pa dhembe,midhja detare etj.Gjithashtu edhe kapaket e tyre perdoren per prodhimin e stolive dhe te mjeteve te ndryshme zbukuruese.