Jump to content

Guri i Zi (Mekë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një afërsi e Gurit të Zi në cep të Qabes

Guri i Zi ose Haxherul Esved (arabisht: ٱلْحَجَرُ ٱلْأَسْوَد, al-Ḥajaru al-Aswad, 'Guri i Zi') është një shkëmb i vendosur në cepin lindor të Qabes, e vendosur në qendër të Xhamisë së MadheMekë, Arabia Saudite.

Guri u nderua në Qabe në kohët pagane para-islamike. Sipas traditës islame, ajo u vendos e paprekur në murin e Qabes nga profeti islam Muhamedi në vitin 605 të erës sonë, pesë vjet para shpalljes së tij të parë. Që atëherë ajo është thyer në fragmente dhe tani është çimentuar në një kornizë argjendi në anën e Qabesë. Pamja e saj fizike është ajo e një shkëmbi të errët të copëtuar, të lëmuar të lëmuar nga duart e pelegrinëve.

Pelegrinët myslimanë rrethojnë Qaben si pjesë e ritualit tavafit gjatë haxhillëkut dhe shumë përpiqen të ndalojnë për të puthur Gurin e Zi, duke imituar puthjen që tradita islame tregon se ajo mori nga Muhamedi. Myslimanët nuk e adhurojnë Gurin e Zi.[1]

Roli ritual[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Guri i Zi luan një rol qendror, kur pelegrinët e puthin Gurin e Zi, e prekin me duar ose i ngrenë duart drejt tij duke përsëritur tekbirin “Allahu është më i madhi”. Ata e kryejnë këtë gjatë ecjes shtatë herë rreth Qabes në një drejtim kundër akrepave të orës (tavaf), duke imituar veprimet e Muhamedit. Në fund të çdo qarku, ata mund t'i afrohen Gurit të Zi për ta puthur në fund të tavafit.[2] Në kohët moderne, turmat e mëdha e bëjnë praktikisht të pamundur për të gjithë që të puthin gurin, kështu që aktualisht është e pranueshme të tregosh drejtimin e Gurit në secilën prej shtatë qarqeve të tyre rreth Qabesë. Disa madje thonë se Guri konsiderohet më së miri thjesht si një shënues, i dobishëm për të mbajtur numërimin e rrethimeve rituale që ka kryer dikush.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Why Muslims Don't Worship The Kaaba and the Black Stone" (në anglisht).
  2. ^ Curtis, Sean; Guy, Stephen J.; Zafar, Basim; Manocha, Dinesh (2013). "Virtual Tawaf: A Velocity-Space-Based Solution for Simulating Heterogeneous Behavior in Dense Crowds". përmbledhur nga Ali, Saad; Nishino, Ko; Manocha, Dinesh (red.). Modeling, Simulation and Visual Analysis of Crowds: A Multidisciplinary Perspective (në anglisht). Springer Science & Business Media. fq. 200. ISBN 978-1-4614-8483-7.