Hambar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Druri i përshtatur me mur anësor të dërrasave vertikale ishte tipik në Anglinë e Re të hershme. E kuqja është një ngjyrë tradicionale për bojë.
Gratë ruse duke përdorur një makinë shoshit me energji dore në një hambar shirëse. Vini re dërrasën përtej portës për të parandaluar derdhjen e grurit nga hambari, kjo është origjina e termit prag.[1] Piktura e vitit 1894 nga Klavdy Lebedev e titulluar dyshemeja ose lëmi (Гумно).

Një hambar është një ndërtesë në një fermë ku mund të kesh kafshë dhe ushqim.

Hambarët me ngjyrë të kuqe u bënë të zakonshme rreth vitit 1900 kur boja e kuqe ishte bërë e lirë dhe filloi të përdorej edhe në ndërtesat e jashtme. Dyert dhe kapakët ishin të katranosur dhe u kthyen në kafe të çelur në fillim. Nën ndikimin e motit dhe erës dhe pas rikuperimit të përsëritur, ngjyra u bë gjithnjë e më e errët dhe më në fund e zezë. Në zonat e varfra, veçanërisht në veri, ku boja e kuqe nuk mund të përballohej, druri mbeti i patrajtuar dhe hambarët dhe hambarët u bënë gri me kalimin e kohës. Si do të dukej një hambar shpesh nuk ishte planifikuar plotësisht që në fillim, por zgjerohej pasi nevojitej më shumë hapësirë.

Shumë hambarë të vjetër mbeten ende sot, por disa nuk strehojnë më kafshë, por janë shndërruar në magazina, banesa, zyra ose dhoma takimi. Në shumë vende hambari përdoret kryesisht për ndërtesa nëse ndërtesa është pikërisht një shtëpi me shumë qëllime që përdoret si stalla, hambar për foragjere dhe shtëpizë dhe si strehë pajisjesh.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Oxford English Dictionary Second Edition on CD-ROM (v. 4.0) © Oxford University Press 2009. Threshold.