Hardhia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Hardhia

Vitis
Klasifikimi shkencor
mbretëria: Bimë
ndarja: Magnoliophyta
klasa: Magnoliopsida
rendi: Vitales
familja: Vitaceae
gjinia: Vitis
lloji: -
 • Vitis acerifolia
 • V. adenoclada
 • V. aestivalis
 • V. amurensis
 • V. andersonii
 • V. arizonica
 • V. balansana
 • V. barbata
 • V. bashanica
 • V. bellula
 • V. berlandieri
 • V. betulifolia
 • V. biformis
 • V. blancoi
 • V. bloodworthiana
 • V. bourgaeana
 • V. bourquina
 • V. bryoniifolia
 • V. californica
 • V. champinii
 • V. chunganensis
 • V. chungii
 • V. cinerea
 • V. coignetiae
 • V. davidii
 • V. doaniana
 • V. erythrophylla
 • V. fengqinensis
 • V. ficifolia
 • V. flexuosa
 • V. girdiana
 • V. hancockii
 • V. heyneana
 • V. hui
 • V. jacquemontii
 • V. jaegeriana
 • V. jinggangensis
 • V. kelungensis
 • V. labrusca
 • V. lanceolatifoliosa
 • V. lincecumii
 • V. longquanensis
 • V. luochengensis
 • V. menghaiensis
 • V. mengziensis
 • V. monticola
 • V. mustangensis
 • V. nesbittiana
 • V. novae-angliae
 • V. palmata
 • V. peninsularis
 • V. piasezkii
 • V. pilosonerva
 • V. popenoei
 • V. pseudoreticulata
 • V. retordii
 • V. riparia
 • V. romanetii
 • V. rotundifolia
 • V. rupestris
 • V. ruyuanensis
 • V. shenxiensis
 • V. shuttleworthii
 • V. silvestrii
 • V. sinocinerea
 • V. slavinii
 • V. tiliifolia
 • V. treleasei
 • V. tsoii
 • V. vinifera
 • V. vulpina
 • V. wenchouensis
 • V. wilsonae
 • V. wuhanensis
 • V. xunyangensis
 • V. yeshanensis
 • V. yunnanensis
 • V. zhejiang-adstricta
Emërtimi shkencor:Laurus nobilis

Hardhia (Lat. Vitis) është një gjini e rreth 60 llojeve të bimëve zvarritëse të familjes Vitaceae. Ajo është ekonomikisht e rëndësishme si për prodhimin e rrushit, si për konsum të drejtpërdrejtë ashtu dhe për prodhimin e verës. Studimi dhe kultivimi i vreshtave të rrushit është quajtur vreshtari.

Frutat e disa llojeve hardhish rriten për konsum si rrush i freskët dhe për fermentim në verë. Vinifera Vitis është lloji më i rëndësishëm.

Gjethet e hardhisë përdoren për të bërë japrakë.