Hasan Bello

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hasan Bello ka lindur më 22 nëntor 1982 në Kavajë. Historian shqiptar, Doktor i shkencave në histori.

Formimi akademik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 15.5.2013: Doktor i shkencave në histori; tema “Marrëdhëniet shqiptaro-turke 1920-1939”; Instituti i Historisë, Qendra e Studimeve Albanalogjike, Tiranë.
 • 2010-2013: Doktorant në fushën e historisë; tema “Marrëdhëniet shqiptaro-turke 1920-1939”; Instituti i Historisë, Qendra e Studimeve Albanalogjike, Tiranë.
 • 2007-2009: Master në Histori; tema: “Kryengritja Shqiptare e Malësis së Madhe e vitit 1911- sipas burimeve dokumentare osmane dhe shqiptare”; Universiteti i Arteve të Bukura Arkitekt Sinani (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Universitesi), Fakulteti i Historisё, Departamenti i Historisё sё Kohёs sё Re dhe tё Afёrme, Stamboll - Turqi.
 • 2002-2006: Studime bazë universitare në degën Histori-Gjeografi, Fakulteti i Shkencave tё Edukimit, Universiteti “Luigj Gurakuqi” Shkodёr.

Punesimi dhe pervojat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

2011: Kërkues, anëtar i departamentit të Mesjetës dhe Rilindjes pranë Institutit të Historisë. 2010-2015 Përgjegjës i faqes historike në gazetën www.GazetaStart.com dhe autor i 300 artikujve me karakter historik mbi ngjarje dhe personalitete të botës shqiptare. Trajnime 2006-2007 Arkivi i Kryeministrisё sё ish-Perandorisё Osmane, Stamboll. Specializuar pёr diplomatikё osmane. 2009-2010 Bursё 1 vjeçare, kёrkimore e akorduar nga Ministria e Arsimit (Tiranё) pranё Departamentit tё Historisё Bashkohore tё Fakultetit tё Historisё nё Universitetin e Stambollit.

Fushat e specializmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fusha e studimeve: Historia e Rilindjes Kombëtare; marrëdhëniet shqiptaro-osmane; marrëdhëniet shqiptaro-turke; historia e Pavarësisë dhe e Konsolidimit të Shtetit Shqiptar.

Botime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 2006: Bisedimet e Asamblesё Kushtetuese mbi Çёshtjen e Shёn Naumit dhe Vermoshit, Tiranё: “Arbëria”. (përgatitur për botim dhe parathënia).
 • 2008: Princ Widi, Memorandum pёr mbi Shqipnin, Tiranё: “Arbëria”. (përgatitur për botim dhe parathënia).
 • 2010: Fragmente kulturore nga qytetet shqiptare [album], Tiranë: Ministria e Kulturës Rinisë dhe Sporteve (përgatitur për botim dhe parathënia).
 • 2015: Marrëdhëniet shqiptaro-turke 1912-1939, Tiranë: Qendra e Studimeve Albanologjike, Instituti i Historisë, 2015.

Konferenca shkencore brenda dhe jashtë vendit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 3-4 shtator 2011 Konferencë me titull: “Seminari V Ndërkombëtar i Albanologjisë Sfidat e kulturës Shqiptare në shekullin e ri”, organizuar nga Universiteti Shtetëror i Tetovës, Shkup. Me kumtesën: “Sanxhaku i Shkupit në fund të shek.XIX-të dhe në fillim të shek.XX-të”.
 • 21-22 November 2011 Konferencë me titull: “Education in “turbulent times”-the Albanian case in European and global context”, 2-6-th International Conference of Albanian Insitute of Sociology Tirana-Albania. Me kumtesën: “Aspekte të politikës së shtetit shqiptar ndaj shkollave të minoriteteve gjatë periudhës së Monarkisë (1928-1939)”.
 • 25-26 maj 2012 Konferencë Ndërkombëtare e Gjuhës dhe e Letërisë Turke me temë: “Aspekte të përbashkëta në kulturën turke dhe shqiptare”, Tiranë. Me kumtesën: “Vështrim historik mbi organet e shtypit të botuar në gjuhën turke dhe në turqisht-shqip në hapësirën shqiptare (fundi i shek.XIX - 1913)”
 • 12-13 shtator 2012 Konferencë shkencore ndërkombëtare me temë “Kontributi i prijësve myslimanë shqiptar për shpalljen e pavarësisë”, Tiranë. Me kumtesën: “Kontributi i klerit mysliman shqiptar në hartimin e alfabeteve dhe abetareve të gjuhës shqipe”.
 • 5 nëntor 2012 Qendra e Studimeve Albanologjike, Instituti i Historisë Tiranë, konferencë shkencore në kuadrin e 100 vjetorit të shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë. Me kumtesën: “Qëndrimi i Turqisë ndaj pushtimit italian të Shqipërisë dhe Mbretit Zog”.
 • 26-28 prill 2013 Konferencë shkencore ndërkombëtare me temë “Konferenca e Parë Ndërkombëtare mbi Qasjet Metodologjike të Historisë së Ballkanit” (“I.Uluslarası Balkan Tarihi Araştırmaları Metodolojik Yaklaşımlar”, Balıkesir, Turkiye), Ballëkesir, Turqi. Me kumtesën: “Trajtimi i periudhës osmane në historiografinë shqiptare 1945-1990” (“1945-1990 Yılları Arasında Arnavut Tarih Yazımına Göre Osmanlı`nın Değerlendirilmesi”).
 • 24-25 shtator 2014 Konferenca: “Seminari VIII Ndërkombëtar i Albanologjisë Sfidat e kulturës Shqiptare në shekullin e ri”, organizuar nga Universiteti Shtetëror i Tetovës, Tetovë. Me kumtesën: “Sanxhaku i Manastirit në fund të shek.XIX-të dhe në fillim të shek.XX-të”.
 • 30 tetor-1 nëntor 2014 Konferencë Ndërkombëtare e Gjuhës dhe e Letërisë Turke me temë: “Turkish in Europe”, Tiranë. Me kumtesën: “Moderniteti dhe ideologjia në tekstet shkollore të Perandorisë Osmane (Shqipëria dhe shqiptarët në tekstet e shkollave osmane)”.
 • 16-18 qershor 2014, Konferenca shkencore “Java e Albanologjisë” me temë “Shqiptarët në Perandorinë Osmane”, Prishtinë. Me kumtesën: “Aspekte mbi problematikat e sistemit gjyqësor osman në hapësirat shqiptare (fundi i shek.XIX-fillimi i shek.XX)”.
 • 10.6.2015, Konferencë shkencore ndërkombëtare organizuar nga Fakulteti i Filologjisë-Universiteti “Hasan Prishtina” me temë: “Trashëgimia Orientale-Islame në Ballkan”, Prishtinë. Me kumtesën: “Pikëpamjet e Abdyl bej Frashërit dhe Dr.Ibrahim Temos për reformimin e sistemit arsimor osman dhe shkollat e huaja në vilajetet shqiptare”.
 • 16-18 qershor 2015, Konferenca shkencore “Java e Albanologjisë” me temë “Shqipëria dhe shqiptarët në veprat e udhëtarëve të huaj”, Prishtinë. Me kumtesën: “Kontributi i albanologut austro-hungarez Dr.Ludvig von Thalloczy në historiografinë shqiptare (-Si u shkrua dhe u botua teksti “Historia e shqiptarëve” në vitin 1898-)”.

Artikuj shkencor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • “Kolonia Shqiptare e Turqisë dhe vendosja e kontakteve diplomatike me Perandorinë Osmane”, Buletin Shkencor, nr.61, 2011. (Universiteti i Shkodrës “Luigj Gurakuqi”).
 • “Politika e shtetit shqiptar ndaj popullsisë shqiptare të Kosovës (vitet 20-30 të shek.XX)”, Perla, nr.1, 2011.
 • “Shkëputja e Shqipërisë nga Kalifati Osman dhe përpjekjet për autoqefalinë e xhamisë shqiptare”, Gjurmime Albanologjike, nr.40, 2011.
 • “Aspekte të politikës së shtetit shqiptar ndaj shkollave të minoriteteve gjatë periudhës së Monarkisë (1928-1939)”, Buletin Shkencor, nr.62, 2012, (Universiteti i Shkodrës “Luigj Gurakuqi”).
 • “Konferenca e Lozanës dhe refuzimi i shtetit shqiptar mbi përfshirjen e tij në Borxhin Publik Otoman”, Perla, nr.2, 2012.
 • “Si u bë shqipja gjuhë zyrtare dhe përpjekjet e para për standartizimin e gjuhës shqipe (nga fillimet deri në vitin 1940)”, Univers, nr.14, 2012.
 • “Marrëdhëniet e tensionuara të Mbretërisë Shqiptare me Republikën Turke (1929-1933)”, Studime Historike, nr.1-2, 2012.
 • “Përpjekjet e klerit mysliman shqiptar për vendosjen e mësim-besimit në shkollat shtetërore përgjatë viteve 1920-1924”, Zani i Naltë, nr.1, 2012.
 • “Qëndrimi i Turqisë ndaj pushtimit italian të Shqipërisë dhe Mbretit Zog”, Vjetar, Arkivi i Kosovës, nr.50, 2014.
 • “Roli i Austro-Hungarisë për organizimin e institucioneve islame në Shqipëri (1916-1918)”, Gjurmime albanologjike, nr.43, 2014.
 • “Kodi Civil Osman dhe trashëgimia juridike osmane në Shqipërinë e viteve 1912-1928”, Kosova, nr.39, 2014.
 • “Politika e Mbretërisë Shqiptare për parandalimin e shpërnguljes së kosovarëve drejt Turqisë dhe mosratifikimin e Konventës jugosllavo-turke të vitit 1938”, Studime Historike, nr.1-2, 2014.
 • “Shqipëria dhe lufta e popullit turk për pavarësi 1920-1923”, Gjurmime albanologjike, nr.44, 2014.
 • “Ndërhyrja politike e Fuqive të Mëdha dhe e shteteve ballkanike në fazën e parë të kryengritjes në Shqipërinë e Mesme (maj-shtator 1914)”, Studime Historike, nr.3-4, 2014.
 • “Kontributi i Dr.Ibrahim Temos për reformimin e sistemit arsimor osman”, Kosova, nr.40, 2015.
 • “Roli i xhonturqve në fazën e dytë të kryengritjes në Shqipërinë e Mesme dhe ndikimi i tyre politik në Shqipëri gjatë Luftës së Parë Botërore (shtator 1914 – qershor 1918)”, Gjurmime albanologjike, nr.45, 2015.
 • “Politika arsimore e Principatës Bullgare në Kosovë dhe Maqedoni në fund të shek.XIX”, Gjurmime albanologjike, nr.46, 2016.
 • “Republikë apo Monarki? Argumentet e deputetëve republikanë dhe monarkistë lidhur me formën e regjimit të shtetit shqiptar në vitin 1924” Kosova, nr.40, 2016.