Jump to content

Hektor Malo

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hektor Malo ka lindur ne vitin 1830,dhe ka vdekur ne vitin 1907.

I biri i noterit te komunes La Buje,Hektor Malo ,kaloi femijerine buze lumit Sene.Ai studioi drejtesine,por refuzoi karrieren e juristit.U be gazetar dhe filloi te merrej me shkrime .Romani i tij i pare ishte "Dashnoret" u botua ne vitin 1859.Hektor Malo pati sukses te madh dhe me,1864,ndretoi shtepine e vet ne Fontene-su-Bau,ku edhe shkroi rreth gjashtedhjete romane. Ai shkruante per te rriturit,si dhe per te rinjte.Ne disa romane,ai studionte ndjenjat;ne te tjeret,fliste per ngjarje historike(si p.sh, ne "Klotilda e Martotrise");ai ishte gjithashtu nje shkrimtar rrefimtar("Pa familje",me1878),ku tregonte vuajtjet e femijeve te shfrytezuar. I çmuar gjersa ishte i gjalle per veprat qe i kishte shkruar per te rriturit,Malo, ne kohen e sotme,eshte i njohur sidomos per librat e tij qe i kishte shkruar per te rinjte.