Hekuri i Rrobave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një hekurues elektrik me avull

Hekuri i rrobave është një pajisje e vogël që, kur nxehet, përdoret për të shtypur rroba për të hequr rrudhat. Hekurat shtëpiak zakonisht variojnë në temperaturën e funksionimit nga 121 ° C deri 182 ° C. Është emëruar për metalin (hekurin) prej të cilit është bërë pajisja historikisht dhe përdorimi i tij zakonisht quhet hekurosje. Hekurosja funksionon duke liruar lidhjet midis zinxhirëve të gjatë të molekulave që ekzistojnë në materialet e fibrave polimer. Me nxehtësinë dhe peshën e pllakës së hekurosjes, fibrat shtrihen dhe pëlhura ruan formën e saj të re kur është e ftohtë. Disa materiale, të tilla si pambuku, kërkojnë përdorimin e ujit për të liruar lidhjet ndërmolekulare.

Para futjes së energjisë elektrike, hekurat nxeheshin me djegie, ose në zjarr ose me ndonjë rregullim të brendshëm. Një "rrip elektrik" u shpik nga amerikani Henry W. Seeley dhe u patentua më 6 qershor 1882.[1]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]