Helikobakteri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mikrografi elektronik skanues i baktereve Helicobacter bilis.

Helikobakteri (anglisht: Helicobacter) është një gjini e baktereve gram-negative që zotërojnë një formë spirale karakteristike. Ata fillimisht u konsideruan si anëtarë të gjinisë Campylobacter, por në 1989, Goodwin et al. botoi arsye të mjaftueshme për të justifikuar emrin e gjinisë së re Helicobacter. Gjinia Helicobacter përmban rreth 35 lloje.

Disa lloje janë gjetur të jetojnë në rreshtimin e traktit të sipërm gastrointestinal, si dhe në mëlçinë e gjitarëve dhe disa zogjve. Lloji më i njohur i gjinisë është H. pylori, i cili infekton deri në 50% të popullsisë njerëzore. Shërben gjithashtu si lloj lloji i gjinisë. Disa shtame të këtij bakteri janë patogjene për njerëzit, pasi ato janë të lidhura fort me ulcerat peptike, gastritin kronik, duodenitin dhe kancerin e stomakut.

Llojet e Helicobacter janë në gjendje të lulëzojnë në stomakun shumë acid të gjitarëve duke prodhuar sasi të mëdha të enzimës ureazë, e cila në nivel lokal ngre pH nga rreth 2 në një interval më të biokompatibël prej 6 deri në 7. Bakteret që i përkasin kësaj gjinie janë zakonisht të ndjeshme ndaj antibiotikëve si p.sh. si penicilina, janë kapnofilë mikroaerofilë (përqendrimi optimal i oksigjenit midis 5 dhe 14%) dhe lëvizin shpejt me flagjelat e tyre.

Nënshkrimet molekulare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Analiza krahasuese gjenomike ka çuar në identifikimin e 11 proteinave që gjenden në mënyrë unike në Helicobacteraceae. Nga këto proteina, shtatë gjenden në të gjitha llojet e familjes, ndërsa katër të tjerat nuk gjenden në asnjë lloj Helicobacter dhe janë unike për Wollinella. Për më tepër, një ngjarje e rrallë gjenetike ka çuar në shkrirjen e gjeneve rpoB dhe rpoC në këtë familje, karakteristikë e tyre.

Speciet jo-H.pylori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kohët e fundit janë raportuar lloje të reja gastrike (H. suis dhe H. baculiformis) dhe enterohepatike (H. equorum). H. pylori ka rëndësi parësore për mjekësinë, por jo-H. specie pylori, të cilat banojnë natyrshëm te gjitarët (përveç njerëzve) dhe zogjtë, janë zbuluar në ekzemplarët klinikë njerëzorë. Këto përfshijnë dy grupe (gastrike dhe enterohepatike), duke treguar specifika të ndryshme të organeve. Është e rëndësishme që disa lloje, si H. hepaticus, H. mustelae dhe ndoshta H. bilis, shfaqin potencial kancerogjen te kafshët. Ato përmbajnë shumë gjene virulence dhe mund të shkaktojnë sëmundje jo vetëm te kafshët, por edhe te njerëzit. Llojet gastrike si H. suis (më shpesh), H. felis, H. bizzozeronii dhe H. salomonis janë shoqëruar me gastrit kronik dhe ulçera peptike te njerëzit, dhe më e rëndësishmja, me rrezik më të lartë për limfomën MALT krahasuar me H. pylori . Speciet enterohepatike p.sh., H. hepaticus, H. bilis dhe H. ganmani, janë zbuluar me PCR, por ende nuk janë të izoluara nga ekzemplarët e pacientëve me sëmundje hepatobiliare. Për më tepër, ato mund të shoqërohen me sëmundjen e Crohn dhe kolitin ulceroz. Rëndësia e helikobaktereve të shpendëve (H. pullorum, H. anseris dhe H. brantae) gjithashtu është vlerësuar gjerësisht. H. cinaedi dhe H. canis mund të shkaktojnë infeksione të rënda, kryesisht në pacientët me imunitet të kompromentuar me ekspozim të kafshëve. Shkurtimisht, roli i këtyre specieve në mjekësinë veterinare dhe humane po njihet gjithnjë e më shumë. Duhet të vlerësohen disa tema të tjera si izolimi i specieve ende të pakulturuara, rezistenca ndaj antibiotikëve dhe regjimet e trajtimit për infeksionet dhe patogjenezën dhe kancerogjenezën e mundshme te njerëzit.

H. heilmannii sensu lato[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Helicobacter heilmannii sensu lato (d.m.th. H. heilmanni s.l.) është një grupim jo-H. pylori Llojet Helicobacter që marrin si pjesë të përkufizimit të tyre një ngjashmëri me H. pylori në lidhje me zhvillimin e inflamacionit të stomakut, ulçerës së stomakut, ulçerës së duodenit, kancerit të stomakut që nuk janë limfoma dhe limfomës ekstranodale të qelizave B margjinale të stomakut tek njerëzit. dhe kafshët. Shumica e studimeve klinike nuk kanë identifikuar speciet e sakta të H. heilmanii të lidhur me këto sëmundje, kështu që këto specie i përcaktuan si H. heilmanni s.l. Megjithatë, studimet investigative kanë identifikuar këto specie në disa pacientë me sëmundjet e traktit të sipërm gastrointestinal të lidhura me H. heilmanni s.l.. Llojet H. heilmani të identifikuara deri më sot në stomakun e njerëzve me sëmundjet e cituara të traktit të sipërm gastrointestinal janë: Helicobacter bizzozeronii, Helicobacter felis, Helicobacter salomonis, Helicobacter suis dhe Helicobacter heilmannii s.s. Është e rëndësishme të njihet lidhja e H. heilmannii sensu lato me këto sëmundje të traktit të sipërm gastrointestinal, veçanërisht limfomën e zonës margjinale ekstranodale të stomakut, sepse disa prej tyre janë trajtuar me sukses duke përdorur regjime medikamentoze të bazuara në antibiotikë të drejtuar kundër H. heilmannii nxitëse. specie sensu lato. Sëmundjet njerëzore të lidhura me H. heilmanni s.l. duket se janë marrë nga kafshët shtëpiake dhe kafshët e fermës, kështu që konsiderohen si sëmundje zoonotike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]