Jump to content

Heliocentrik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Heliocentrizmi është modeli astronomik në të cilin Toka dhe planetët rrotullohen rreth Diellit në qendër të Universit. Historikisht, heliocentrizmi ishte kundër gjeocentrizmit, i cili vendosi Tokën në qendër. Nocioni që Toka rrotullohet rreth Diellit ishte propozuar që në shekullin e 3 para Krishtit nga Aristarku i Samosit, por të paktën në botën mesjetare, heliocentrizmi i Aristarkut tërhoqi pak vëmendje - ndoshta për shkak të humbjes së punimeve shkencore të periudhës helenistike.

Vetëm në shekullin e 16-të u paraqit një model matematik i një sistemi heliocentrik, nga matematicieni, astronomi dhe kleriku katolik i Rilindjes, Nicolaus Copernicus, duke çuar në Revolucionin Kopernikan. Në shekullin pasues, Johannes Kepler prezantoi orbita eliptike dhe Galileo Galilei paraqiti vëzhgimet mbështetëse të bëra duke përdorur një teleskop. Me vëzhgimet e William Herschel, Friedrich Bessel dhe astronomëve të tjerë, u kuptua se Dielli, ndërsa ishte afër qendrës së diellit, nuk ishte në asnjë qendër të Universit