Jump to content

Hemoglobina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Struktura tre-dimensionale e Hemoglobinës

Hemoglobina është një substancë me ngjyrë të kuqërremtë e cila përmban sasi të hekurit, dhe gjendet tek rruzat e kuqe të gjakut (Eritrocitet). Sikur Mioglobina po ashtu edhe Hemoglobina luan një rol të rëndësishëm në bartjen e oksigjenit në organizëm.

Hemoglobina përbëhet prej katër nënnjesish, ku çdonjera prej tyre është e lidhur me molekulën e Hemit si grupe joproteinor, dhe njëra është pjesë proteina pra Globulina. Hemi, njëheresh është dhe përgjegjës kryesor për ngjyrën e kuqe të Hemoglobinës.

Nder elementet qelizore te gjakut përmendim rruazat e kuqe te gjakut (eritrocitet) dhe rruazat e bardha te gjakut (leukocitet). Rruazat e kuqe janë qeliza të dylugeta ne forme disku, pa bërthame dhe shërbejnë për transportin e oksigjenit dhe një pjesë të dioksidit të karbonit.

Numri i tyre te meshkujt është rreth 5 milion për 1 ml gjak, kurse te femrat rreth 4,5 milion për 1 ml gjak. Numri i përgjithshëm i eritrociteve llogaritet te jete rreth 25 trilion qeliza. Jeta e një eritrociti llogaritet rreth 120 dite. Një qelize e tille përmban rreth 70 % ujë, ndërsa pjesa tjetër është lende e thate. Ngjyrën e kuqe e merr nga një lende hemoglobine, e cila është e afte te lidhet në mënyre të kthyeshme me oksigjenin.