Hendiadyoini

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hendiadyoini (nga greqishtja në kuptimin një për dy) është figurë retorike e përbërë nga dy emra (substantivë) ku njëri vlen si mbiemër për tjetrin, p.sh. Arma virumque cano (Armët dhe Heroit) në kuptimin Heroit të armatosur i këndoj unë. (Vergjili, "Aeneis"). Po ashtu si figurë retorike nga dy emra me rëndësi të njëjtë për të lartësuar shprehjen p.sh. ndihma dhe suporti në ditët tona.