Jump to content

Herakleia Lynkestis

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Heraclea Lynkestis ishte kryeqyteti i zones se maqedonise s e eperme. Lynkestis. Shtrihen rrënojat e qytetit në skajin perëndimor të qytetit modern të Manastirit në Republika e Maqedonisë.

Gërmimet Heraclea Lynkestis Teatri Dysheme mozaik në një BasilikaHerakleia u themelua nga Philip II, ndoshta 359-356 BC kur mbreti i Lynkestis ilirët kishin shqyer në disa fushata ushtarake dhe peisazhit të bashkuar me forcë me Maqedoninë. Qyteti vë në një kodër të vogël në lidhje kryesore lindje-perëndim nga Dyrrachium në Lychnidos mbi Adriatik në Maqedoni dhe Traki. Kjo rrugë u zgjeruar më vonë nga romakët, Via Egnatia. Një tjetër rrugë e rëndësishme u Stobi në peonies. Të dy për shkak të këtij lokacioni qasje të lehtë, dhe për shkak të gjatë dhe mjedis të përshtatshëm për bujqësi të zhvilluar me shpejtësi në qytet të begatë kryesore të Heraclea Lynkestis.

Në luftës civile romak, Julius Caesar Heraclea vendosur në një bazë të furnizimit për trupat e saj operative në Ballkan. Pas luftës, veteranët romakë u vendos këtu. Edhe pse qyteti përjetoi një rigjallërim gjatë Principate, kanë treguar gërmimet e si të gjerë, është e përmendur nga autorët e lashtë rrallë.


Literatur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Héraclée [Grabungsberichte], 3 Bde. Bitola 1961-1967.
  • Аница Ѓорѓиевска: Христијанизацијата на Хераклеја Линкестис. [Битола & Софија] 1999.
  • Г. Томашевиќ: Хераклеја Линкестис (=Heraklea Lyncestis). Bодич [Führer]. Битола 1973.
  • Fanula Papazoglu (Hrsg.): Inscriptiones Lyncestidis, Heracleae, Pelagoniae, Derriopi, Lychnidi. (= Inscriptiones Graecae, Bd.10: Inscriptiones Graecae Epiri, Macedoniae, Thraciae, Scythiae, Teil 2: Inscriptiones Macedoniae, Fasc. 2: Inscriptiones Macedoniae septentrionalis). Berlin 1999. ISBN 3-11-016489-2
  • Fanoula Papazoglou: Les villes de Macédoine à l'époque romaine. Athènes 1988. ISBN 2-86958-014-2

Weblinks[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]