Hero nga Aleksandria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Hero (ose Heron) nga Aleksandria (greqisht: Ἥρων ὁ Ἀλεξανδρεύς) (shekulli 10–70 e.s.) ishte një matematikan grek antik, banor i provinces romake te Egjiptit Ptolemaik; i njohur edhe si inxhinier ne qyetin e tij te lindjes, Aleksandrine e Egjiptit.

Hero ishte gjeni i lodrave dhe shpikës. Ai ndërtoj një teatër automatik tkukullash, një lodër në formë zogu me krahët që përplaseshin dhe, më interesanten, automatin për të lozur me para. Lodra e tij, gjeneratori me avull, ishte një sferë metali e vendosur në mes dy kapësve ashtu që të mund të lëvizte. Sfera mbushej me ujë dhe nxehej mbi zjarr. Kur uji fillonte të avullohej, avulli i krijuar përmes dy pipave gjuhej në sferë dhe shtynte të rrotullohej. Hero në të vërtet e kishte shpikur gjeneratorin e parë me avull, mirëpo si duket para kohe sepse shpikja e tij nuk kishte gjetur ndonjë zbatim më të gjerë dhe për këtë mbeti vetëm një lodër për argëtim.


Hero i Aleksandrisë (/ ˈhɪəroʊ /; greqisht: Ἥρων [1] ὁ Ἀλεξανδρεύς, Heron ho Alexandreus; i njohur gjithashtu si Heron i Aleksandrisë / ˈhɛrən /; rreth 10 pas Krishtit - rreth 70 pas Krishtit) ishte një matematikan dhe inxhinier grek që ishte aktiv në qytetin e tij të lindjes të Aleksandrisë, Egjiptit Romak. Ai shpesh konsiderohet eksperimentuesi më i madh i antikitetit dhe puna e tij është përfaqësuese e traditës shkencore helenistike.

Hero publikoi një përshkrim të mirënjohur të një pajisjeje me avull të quajtur aeolipile (ndonjëherë e quajtur edhe "motori Hero"). Ndër shpikjet e tij më të famshme ishte një rrotë me erë, që përbën rastin më të hershëm të shfrytëzimit të erës në tokë. Thuhet se ai ishte pasues i atomistëve. Në punën e tij Mekanikë, ai përshkroi pantografët. Disa nga idetë e tij rrjedhin nga veprat e Ctesibius.

Në matematikë ai mbahet mend kryesisht për formulën e Heronit, një mënyrë për të llogaritur sipërfaqen e një trekëndëshi duke përdorur vetëm gjatësitë e brinjëve të tij.

Shumë nga shkrimet dhe dizajnet origjinale të Heroit kanë humbur, por disa nga veprat e tij u ruajtën - kryesisht në dorëshkrime nga Perandoria Romake Lindore, dhe një pjesë më e vogël në përkthimet Latinisht ose Arabisht.

Jeta dhe karriera Përkatësia etnike e Heroit mund të ketë qenë ose Greke ose Egjiptiane e Helenizuar. Almostshtë pothuajse e sigurt që Hero dha mësim në Musaeum që përfshinte Bibliotekën e famshme të Aleksandrisë, sepse shumica e shkrimeve të tij paraqiten si shënime leksionesh për kurse në matematikë, mekanikë, fizikë dhe pneumatikë. Megjithëse fusha nuk u zyrtarizua deri në shekullin e njëzetë, mendohet se puna e Heroit, pajisjet e tij të automatizuara në veçanti, përfaqësojnë disa nga hulumtimet e para zyrtare në kibernetikë.

Shpikje

Aeolipili i heroit Hero përshkroi ndërtimin e aeolipilit (një version i të cilit njihet si motori i Heroit) i cili ishte një motor reagimi si raketë dhe motori me avull i regjistruar i parë (megjithëse Vitruvius përmendi aeolipilin në De Architectura rreth 100 vjet më herët se Hero).