Hidrocentrali i Kalivaçit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Hidrocentrali i Kalivacit është pjesë e skemës së shfrytëzimit të lumit Vjosa për prodhimin e energjisë elektrike HEC-i do te ketë fuqi 93,9 MW dhe do te zëre një siperfaqe 1 710 ha. Hidrocentrali përbëhet nga diga, rezervuari i ujit, ndërtesa e centralit, nënstacioni elektrik, kanali i devijimit, vepra e marrjes, shkarkuesi, linja e tensionit te larte si dhe rruga që do te lidhe objektin me rrjetin rrugor nacional. Kjo vepër përfaqëson një impiant te prodhimit te energjisë elektrike nga burime hidrike.

Problematika[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qarku i Gjirokastrës është larg burimeve te energjisë, rrjeti elektrik ekzistues furnizohet nga sistemi elektroenergjitik i vendit nëpërmjet linjave te tensionit te larte. Vënia ne funksion e kësaj vepre do krijoje balancim për humbjet si rezultat i shkurtimit te distancave nga burimet e tjera furnizuese te sistemit. Përveç avantazheve te shumta ekonomike kjo vepër ka një ndikim te madh ne përmirësimin dhe ruajtjen e ambientit, rregullimin e shtratit te lumit Vjosë dhe krijimin e një mikroklime për gjithë rajonin.

Literature[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nje kantier me legjenda Engjell Seriani http://lajme.shqiperia.com/lajme/artikull/iden/39632/titulli/Nje-kantier-me-legjenda