Hikmet Temel Akarsu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Hikmet Temel Akarsu (2019)

Hikmet Temel Akarsu është shkrimtar i romaneve, shkrimat shkurttregues, autor dramash dhe satirist.

Është i lindur në Gjumushhane, Turqi në vitin 1960. Në moshën 9 vjeçare, ai sëbashku me familjen u shpërngul në Istanbul. Diplomoi në Fakultetin e Arkitekturës në Universitetin Teknik të Stambollit (İTÜ). Përkrah punës profesionale dhe intelektuale ne arkitektur, ai zgjodhi të bëhet edhe shkrimtarë. Autori Hikmet T.A. në të gjitha sfidat e letërsis duke filluar nga romanet, tregimet, eset, artikujt dhe kritikat u theksua dhe në skenarin e letërsis dramatike. Përkrah romaneve serike, artikujt dhe kritikat e tij kan fituar nje dukshmëri edhe ne sfiden e shkrimtarisë. Në romanët e tij që i ka shrkruajtur shumë vite ka lënë plagë në shkrimtarinë Turke. Romanet si "Gjeneratë e humbur", "Kvartet i Stambollit", "Antika e pavdekur" jane vulos në shtëpitë botuese dhe kanë dal në shitje. Veprat "Burime", "Performanca", "Notos", "Libër Radikal", "Libër Republikë", "Libër i ditës", "Pemë te ndaluara", "Kthesë e ngrohtë" dhe "Heroit e Romës" jane paraqitur në gazeta serike. Ne një periudh të caktuar ka shkruajtur dhe kolona. Tregimet "Baba dhe Vajza" në vitin 2005 janë dhënë nga ana shtëpisë botuese "İnkilap Yayınları". Tregimi "Natet e Dekadencisë" është dhënë në vitin 2008 nga ana e shtëpisë botuese "Varlık Yayınları", a gjithashtu "Netet me poetesën Barbara" është dhënë në vitin 2014 në shtëpinë botuese "Doğan Kitap". Libri i parë për të rinjët është paraqitur në shtëpinë botuese "Can Yayınları" me emrin "Panteri i bukur nga Çamlica". Radio emisioni "Tashhan" ne korrik viti 2006-te dhe emisioni "Malli për Gurbeti" ne mars viti 2008-te janë emituar ne radio stacionin e Turqisë TRT Radyo 1 ne tetë epizoda. Gjithashtu autori e ka redaktuar dramën "Aristokratet e Omer Sejfedinit" cila është e emituar ne Teatri Shtetëror i Dramave ne Antali, Turqi. Romani historik "Fati i Lirisë" është paraqitur në shtëpinë botuese "Nefti Yayıncılık" në vitin 2008-te. Romanet "Nihilist" (2010) dhe "Portat e Konstantinopolit" (2012) janë dhënë ne shtëpinë botuese "Doğan Kitap". Në një periudh të caktuar ka qenë udheqes i dhënjës së gazetës "Heroit e Romës". Është anëtar i Pen Club-it, Sindikati i Shkrimtareve Turq dhe Komora Turke e Arkitekteve. Romane te paraqitura:

 • Mosha Mesatare (Roman) - Gjeneratë e humbur 1 (İnkılap Yayınları) (1989)
 • Kohët të Dëshpëruar (Roman) - Gjeneratë e humbur 2 (İnkılap Yayınları)(1992)
 • Dashuria e pavlefshme (Roman) - Gjeneratë e humbur 3 (İnkılap yayınları)(1991)
 • I Respektuari Super (Roman) - Gjeneratë e humbur 4 (İnkılap Yayınları) (1988)
 • Shfaqje e të Humbuarit - Kvartet i Stambollit 1 (İnkılap Yayınları) (1998)
 • Anglisht - Kvartet i Stambollit 2 (İnkılap Yayınları)(1999)
 • Djalli i Vogël - Kvartet i Stambollit 3 (İnkılap Yayınları)(1999)
 • Мedia- Kvartet i Stambollit 4 (İnkılap Yayınları)(2000)
 • Koloni Aseksuale ose Antiope - Antika e pavdekur 1 (Telos) (2002)
 • Tragjedia e Siberit ose Iphigeneia - Antika e pavdekur 2 (Telos) (2003) Casus Belli ose Еlena - Antika e pavdekur 3 (Tesol) (2003)

Fati i Lirisë (Nefti) (2008) Nihilisti (Diskutim i të Refuzuarit) - (Doğan Kitap) (2010) Portat e Konstantinopolit - (Doğan Kitap) (2012)

Tregime te paraqitura :

 • Baba dhe Vajza - Tregim (İnkılap Yayınları)(2005) Netët e Dekadencisë – Tregim (Varlık Yayınları)(2008) Netët me Barbara (Doğan Kitap)(2013)

Еsetë

 • Rruga e Bagdatit – Еse (Heyamola Yayınları)(2010)

Libra për femijë te publikuara :

 • Panteri i bukur nga Çamlica – Tregim për të rinjte (Can Yayınları)(2005)
 • Shrimet nga Çamlica – Shkrim (Çevreci Peri Masalları:1) (Macën në Çizme)(2010)
 • Ilham – Shkrim (Çevreci Peri Masalları:II) (Macën në Çizme)()(2011)
 • I huaji – Shkrim (Çevreci Peri Masalları:III) (Macën në Çizme)()(2011)
 • Sultani – Shkrim (Çevreci Peri Masalları: IV)( Macën në Çizme)()(2013)
 • Gjyshi Çevrexhi : 1 Rrezziku i parë – Roman (Doğan Egmont)(2013)
 • Te Deshpëruaret Simpatike në Rrugën e Olimpijadës - Tregim (Macën në Çizme)()(2014)
 • Gjyshi Çevrexhi: 2 Lojërat Dimërore – Roman (Doğan Egmont)(2014)

Repertoare - Radio Lojra

 • Puna e vjedhur – Radio Loje (TRT) (E paraqitur– TRT Radyo 1 – Radyo Tiyatrosu.)
 • Тashhan – Mëngjesi i Prapshëm (TRT) (I emituar në 8 epizoda – TRT Radyo 1- Arkası Yarın)
 • Malli për Gurbeti - Mëngjesi i Prapshëm (TRT) (I emituar në 8 epizoda – TRT Radyo 1- Arkası Yarın)

Lojra të Recituara

 • Autori Agent – Lojë (Perde e tretë) (Teatre Shtetërore) Aristokratet – Lojë (Perde e tretë) (Ömer Seyfettin’den Uyr.) (Teatre Shtetërore) (Emituar në Antali,TSH)
 • Еkodekalogu – Lojë (Perde e tretë) (Teatre Shtetërore) Ambasadori i Osmanlive – Lojë (Perde e tretë) (Teatre Shtetërore)
 • Gjyshi Çevrexhi – Lojë femijësh (Perde e tretë) (Teatre Shtetërore) Çariçenin Fendi – Lojë (Perde e tretë) (Teatre Shtetërore)
 • Malazgirt: Fati i Lirisë – Lojë (Perde e katërt) (Teatre Shtetërore) Malli për Gurbeti – Lojë (Perde e katërt) (Teatre Shtetërore)
 • Tashhan – Lojë (Perde e katërt) (Teatre Shtetërore) Historianët (Kvartet Teolojik 1) – Тragjedi (Perde e tretë) –( Teatre Shtetërore)
 • Vandalët (Kvartet Teolojik 2) - Тragjedi (Perde e tretë) – (Teatre Shtetërore) Priftërinjtë (Kvartet Teolojik 3) - Тragjedi (Perde e tretë) – (Teatre Shtetërore)
 • Nxenësët (Kvartet Teolojik 4) - Тragjedi (Perde e tretë) – (Teatre Shtetërore)