Jump to content

Hiriarkëza shtëpiake

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pasqyrim i hiriarkëzes së Pergamonit.

Hiriarkëza shtëpiake (në tekste edhe sënduku i hirit) është një mbajtëse e hirit të të vdekurve e që mbahet në shtëpi si arkë.

Hiriarkëza etruske[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Evropë, tek etruskët e lashtë në Itali, në Evropën qendrore dhe në pjesën lindore, në kohën e hershme të hekurit, si hiriarkëza shtëpiake prodhoheshin disa kuti në formë shtëpie të quajtura urn që shërbenin për mbajtjen e hirit të të vdekurit. Këto kutia, në mënyrë figurative merreshin si shtëpi të të vdekurit, ashtu që të ju shërbenin atyre edhe në botën tjetër. Më vonë nga këto urn mori emrin edhe kultura e kohës së hershme të hekurit në zonën Harz-Saale.