Histeria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Histeria në mjeksi njihet si sëmundje nervore te njerëzit shumë të ndjeshëm, e cila shfaqet me turbullimin e herëpashershëm të gjendjes shpirtërore e mendore dhe shoqërohet me britma, me të qeshura, me dridhma, me lot etj. çaste histerie. Krizë histerie.[1] Por termi histeri përdoret edhe për të përshkruar një inat të shfrenuar, tërbim i papërmbajtur. Flet (sillet) me histeri. Gjithashtu në mënyrë figurative përdoret në rastin e një veprimtari e ethshme dhe e shfrenuar që zhvillohet në një fushë të caktuar të jetës shoqërore, në luftën kundër dikujt etj. Histeria politike e imperialistëve. Histeria antikomuniste e fashizmit. Histeria luftënxitëse e kapitalistëve. Histeria shoviniste. Valë histerie. Nxitin (ndezin) histerinë e luftës.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]