Jump to content

Historia e Andorrës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Andorra është e pavarur që nga 1278 me një statut të një principate pa princ, e ndarë në mes të klerikutSpanjës dhe Grafit të Foix-it (trashëgimtar i tij është presidenti i Francës). Të drejtat e dy udhëheqësve të principatës janë rregulluar në fillim të shekullit XX, ata për këtë qëllim dërgojnë aty dy të deleguar.

25 janar 1981, këshilli gjeneral i rrafshnaltës së Pirinejve, pas 703 viteve pavarësie ka nxjerrë kushtetutën. Kushtetuta parashihte themelimin e këshillit ekzekutiv si dhe një reformë administrative. Deri në janar 1993-ës Andorra nuk kishte ndarë sistemin legjislativ, ekzekutiv dhe juridik. Me kushtetutën e 1993, Andorra ka krijuar një sistem të mirëfilltë parlamentarë demokratikë. Dy kryetarët e vendit (I deleguari i Spanjës dhe Francës) mbesin edhe më tutje si kryetarë. Mirëpo sistemi ekzekutiv i është dhënë një ministri nga parlamenti.