Historia e Antiguas dhe Barbudës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Pikat më interesante në historinë e Antiguas dhe Barbudës :

 • deri 1200 popullzim nga Indianët të ardhur nga pjesët Orinoko
 • diku rreth 1200 karibienët nga Amerika jugore zbarkojnë dhe përhapen në tërë ishullin
 • 1493 zbarkimi i Christoph Kolumbus
 • 1628 popullzimi i Barbudas nga britanikët
 • 1632 vendosja e britanikëve në Antiguas (prodhues të duhanit dhe panxharsheqerit)
 • 1680 deri në vitet e vona të XIX kalon Barbuda në duart e familjes Codrington
 • XIX. heqja e skllavërisë sjellë ngadalësim në zhvillimin ekonomik
 • 1870 Antigua dhe Barbuda bashkohen
 • 1956 Antigua dhe Barbuda bashkohen në koloni vetëqeverise
 • 1958 deri 1962 Provinca e federatës perëndimit indian
 • nga 1967 autonomi e brendshme e plotë – politika e jashtme e udhëhequr nga Mbretëresha e Britanisë
 • maj 1968 anëtare e Caribbean Free Trade Association (CARIFTA)
 • 1 nëntor 1981 Pavarësia nga Britania e Madhe