Historia e Maqedonisë së Veriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Njohja ndërkombëtare e pavarësisë së Maqedonisë së Veriut nga Jugosllavia në vitin 1991 është kundërshtuar nga Greqia për shkak të flamurit dhe emrit "Maqedoni" (të konsideruara si simbole të grekëve). Marrëdhëniet me Greqinë përfundimisht u normalizuan në vitin 1995, por problemet me emrin Maqedoni akoma ekzistojnë. Ndryshimi i statusit politik të Kosovës, implementimi i Marrveshjes së Ohrit, që shënoi fundin e luftës së shqiptarëve në vitin 2001, si dhe zhvillimi i ulët ekonomik vazhdojnë të jenë çështje diskutimi për këtë shtet.

Literaturë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Igor Janev, Legal Aspects of the Use of a Provisional Name for Macedonia in the United Nations System, AJIL, Vol. 93. no 1. 1999.