Historia e Republikës Domenikane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ujdhesën Hispaniola e ka zbuluar Kristofor Kolumbo në vitin 1492. Populli Arawak, i cili e ka banuar këtë ujdhesë, shpejt është zhdukë. Nga viti 1503 spanjollët në ujdhesë sollën robërit zezak. Francezët dhe Spanjollët në vitin 1697 e kan nda ujdhesën. Në vitin 1795 Spanja hoqi dorë nga pjsa e vet e ujdhesës. Gjat peiudhës 1822-1844 i ntërë ishulli Hispaniol u bashku nën udhëheqjen e Jean Pierre Boyer. Në vitin 1844 Republika Dominikane, në të cilën mulatët ishin në shumicë, përssëri u nda. Gjat periudhës 1930-1961, sundoi në mënyrë diktatoriale Rafael Leonidas Trujillo, deri sa u vra nga nji atentat. Në vitin 1965 SHBA me intervenim ushtarak penguan që kryetari Juan Bosch Gavino të sundoj. Rezultat i përzierjes së SHBA-ve ishte sundimi dictatorial i Joaquina Vidella Balaguere,nga viti 1966-1978.