Historia e Suedisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

1901: Detyrimi i përgjithshëm ushtarak fusi në praktikë dhe heqi sistemin i vjetër ushtarak.

1905: Federata midis Suedisë dhe Norvegjisë shpërndahet.

1909: E drejtë i përgjithshëm e votimit për burra zabtohet nga kuvendi suedez, njëkohësisht vendoset si zgjedhjet duhet të është përpjesëtimore në vend të zgjedhje i shumicës në dhomën e lartë.

1907: Oscar II vdiqi dhe Gustav V zë vendin e mbretërinë suedeze.

1910: Dënimi me vdekje e fundit zbatohet. Këtë është herë i parë që karamanjolla përdorhet. Dënim me vdekje në periudhë paqe hiqet 1921 dhe ne kohë krize 1972.

1914: Kriza e Borggordit. 30 000 fshatar marshoj në Stokholm, e njohur si fushata fshatare. Mbreti Gustav V mbajti fjalim të fshataret ky kritikoj qeverinë liberale e Karl Staffit. Karl Staff zgjedh të jap dorëheqje dhe parlamentarizmi marr një ndërprerje i përkohshëm.

1917: Liberalët dhe socialdemokratët fitoj zgjedhjet parlamentare dhe krijoj një qeveri koalicioni. Kjo nënkupton afirmim përfundimtare për parlamentarizmin. Duke filluar nga këtë vit Suedia konsiderohet si demokraci. Qeveria filloj punën për zbatimin e drejtë e votimit për femra.