Jump to content

Historia e gjuhes angleze

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Anglishtja e vjeter[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë prej fjaleve që sot i përdorim në gjuhën angleze , kanë prejardhje prej Anglishtës së vjetër , që ishte folur dikur rreth shek. XV pas lindjes së Krishtit .Kjo gjuhë iu është dhënë britanikëve nga Anglo-saksonët që kishin ardhur nga Gjermania . Një nga fjalët është fjala perëndim që është marrë nga Anglishtja e vjetër që do të thotë “Përendeshë e Agimit”.Në fakt shumica e fjalëve në gjuhën angleze vijnë nga anglishtja e vjetër , siq janë fjalët p.sh. “burrë” , “pije” Nga viti 750 pas lindjes së Krishtit gjuha angleze përfitoj një tjetër inovacion këtë here nga skandinavët dhe danezet , ose norvegjezët.Gjuha e tyre ishte një anglishte shumë e vjetër por kishte një gramatikë të lehtë. 1066 mund të thuhet se është viti më I mrekullueshëm në historinë e gjuhës angleze. Në këtë vit një popullsi nga Franca i dha britanikeve mbretin e pare modern të tyre , William Conqueror. Gjithashtu kjo popullsi solli me vete një numër të madh të shkronjave të reja. Shumica prej fjalëve ishin të reja si p.sh. “kazino” , “universitet” etj. që ishin fjalë origjinale latine të formës së vjetër.

Anglishtja e mesme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga viti 1150 anglishtja e vjetër ka marrë në vete anglishten e mesme , që ka shumë fjalë nga gjuha frënge dhe latine . Eshtë një gjuhë e vështirë por e kuptueshme nga folësit modern.

Anglishtja moderne[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ka filluar diku nga shek. XV.Fjalët greke siq janë “biologji” dhe “thermometer” janë marrë nga shkollat spanjolle dhe portugeze për të përshkruar botën jashtë Evropës. Si eksploruesit anglez nëpër botë kanë marrë mee vete shumë fjalë nga vende të ndryshme “zero” nga arabishtja etj.

Anglishtja e sotme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në ditët e sotme gjuha angleze po rritet dhe ende duke marrë fjalë nga gjuhët e ndryshme të botës. Disa fjalë si “telefon” , “autobiografi” janë nga greqishtja e vjetër. Fjalët e tjera si p.sh. “kopsht i fëmijëve” janë marrë nga gjermanishtja . Pra anglishtja është një përzierje e madhe e shumë gjuhëve mes veti.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • History of the English Language - English Club