Homonimet

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Në gjuhësi, një homonim është, në kuptimin e ngushtë, një grup i fjalëve që ndajnë të njëjtin drejtshkrim dhe shqiptim, por kanë kuptime të ndryshme. Kështu Homonimet janë njëkohësisht Homografe (fjalë që ndajnë të njëjtin drejtshkrim, pavarësisht nga shqiptimi i tyre) shryjh Homofone(fjalë që ndajnë të njëjtin shqiptim, pavarësisht nga drejtshkrimi i tyre). Një fjalë që tingëllon dhe është shkruar njësoj si një fjalë tjetër por ka kuptim ndryshe nga fjala e parë. Ja disa homonime Për shembull :

  • Bari(bime që rritet në toke) dhe
  • Bari (lokal ku pihet kafe).
  • Bari(ilaq ose mjekim)

•Bari(njeri qe ruan kafshet)