Hormonet e gjëndrave paratireoide

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjëndrat endokrine:
1. Gjëndrat tiroide
2. Gjëndrat paratiroide
    

Në organizëm gjenden 4 gjëndra të vogla, të cilat janë të vendosura afër gjëndrës tireoide. Këto quhen gjëndra paratireoide. Pesha e këtyre 4 gjëndrave së bashku është 0.05-0.3 g. Qelizat e këtyre gjëndrave sekretojnë hormonin, i cili quhet papathormon (PTH) por edhe paratireokrin. Sipas strukturës kimike është një polipeptid i ndërtuar prej 84 aminoacidesh.

Hiperparatireodizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rritja e sasisë së parathormonit quhet hiperparatirodizëm. Kjo rritje shkaktohet gjatë shfaqjes së tumoreve të gjëndrave paratireoide. Kur rritet krijimi i hormonit rritet ehe sekretimi i fosforit në urinë. Kjo shkakton zvogëlimin përqendrimit të fosforit në gjak dhe rritjen e Ca, i cli mobilizohet prej eshtrave. Për këtë arësye shfaqen vrimat në eshtra.

Hipoparatireoidizmi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Paraqitet kur krijohet parathormoni në sasi të vogla. Shfaqet për shkak të dëmtimit të gjëndrave paratirodie gjatë operimit të gjëndrës tireoide ose infektimit. Në këtë rast zvogëlohet përqendrimi i Ca në gjak e lidhur me këtë rritet ngacmueshmëria neuromuskulore. Te këta pacientë kemi sulme spontane të ngërqeve të muskujve të ndryshëm, e kjo dukuri quhet tetania.